1/2 kg fillet ayam dibersihkan dan ditos airnye
4 biji lada hijau dipotong serong
1/2 cwn daun selasih
5 biji buah keras * disangar
2cm kunyit hidup * disangar
2cm halia * disangar
2cm lengkuas * disangar
1 btg serai *
7 biji bawang putih *
7 biji bawang kecil *
6 btg lada merah *
5 btg lada padi *
1'' belacan bakar
garam dan gula melaka secukupnye
daun pisang utk membalut
Cara2:
1. kisar bahan2 bertanda * kemudian ditumis hingga wangi.
2. masukkan isi ayam, lada hijau , daun selasih , garam dan gula melaka
3. masak sebentar dan cukupkan rasanya.
4. sudukan bahan yg dimasak tadi kedlm daun pisang..bungkus saperti lepat atau otak2(cucuk hujung daun dgn lidi) dan bakar sebentar.
angkat dan boleh lah dihidangkan.
*psssttt:aroma daun pisang membuatkan Q pnjg kt dapur..x sempat makan dgn nasi..