Friday, February 25, 2011

NASI LEMAK SINGAPURA

Assalam...
kol 11a.m. td si bujang2 cheFa dah sound "gembiranye hati bau nasi lemak ummi."
3 pot beras utk nasi lemak dh almost clear masa lunch td..

ni bahan2 utk nsi lemak singapura cheFa ari ni..

nasi lemak

3 pot beras-basuh n toskan (utk hidangan 5-7 org)
3 pot air
1/2 pot santan kotak
3-4 ulas bwg putih*
1inci halia*
3 ulas bwg merah*
1 sudu teh halba biji
2 helai daun pandan(klu x de blh gantikan dgn serai yg diketuk)
garam secukup rasa

cara2:
1.  masukkan sume bahan dlm periuk nasi elektrik (tenggekkan kt dapur gas dulu) masak smpai mendidih baru masukkan garam. biar terasa garamnye bru masukkan beras.
2.  kacau n tutup periuk smpai kering air.
3.  pindahkan ke rice cooker.takan api cam biasa.

sambal ikan bilis

kuantiti ikan bilis ikut suka ye...
goreng rangup n ketepikan..

minyak masak
6-8 sudu cili boh*
1 labu bwg besar*
2 ulas bwg putih*
belacan bakar dlm saiz ibu jari*
1 genggam ikan bilis mentah*  (*blend)
(ada org yg kan isi ikan kembung)
daun kari
asam keping 
gula n garam

cara2:

1.  tumis daun kari
2.  masukkan bahan yg dh blend.masak smp naik minyak
3.  masukkan asam keping,gula n garam(garam x perlu byk coz masin ikan bilis dah terasa)
4.  masak smpai pekat (coz cheFa n family suka sambal yg pekat)

cadangan lauk2 sampingan

1.  sayur:
karot fingers*
bunga kobis*
kcg buncis* (*kukus)

2.  ayam goreng berempah/ikan goreng

3.  rendang ayam/daging

4.  telur rebus/mata lembu

5.  timun

6. tauhu/tempe

7.  otak2


 

ROTI NAEZZ..

Bahan2
1 Kg tepung gandum
1 paket mauripan yis (11gram)
3/4 tin susu pekat mnis
2 mug air suam
1 cawan gula pasir
2 sd besor butter
garam secubit
few drop yellow colouring..
Cara:
Buat bancuhan yis dulu dalam mangkuk kecil (Campurkan 3 sudu bsar tpg gandum, 1 pket yis n 1sudu gula gan 3/4 cwn air suam gaul rata biar tp dia naik dlm 10 -15minit)
Dalam besen bsor masukkan tpung gandum, gula, butter garam n bancuhan yis td..
Air suam yg 2 mug td campurkan gan susu pekat n yellow colour kcau..
Step seterusnya bahan2 kering bersama air susu suam mcm org wat jemput2 sehingga rata..setelah siap diadun..letakkan 1/2 cawan minyak masak di atas
adunan roti..biar kan dlm stgh jam or 45 minit dia akan naik sekali ganda..
griskan loyang yg sesuai akak guna loyang empat segi 8"x8 tu leh dpt 4 loyang gan
butter..bila adunan dh naek bleh bulat2kan adunan mcm org buat fish ball n susun
dlm loyang rapat2...rehat kan adunan yg dibentuk td dlm 1/2 jam sbb dia akan naik
lg..hehe asik naek jer kan..baru lah di bakar dlm oven 200 dgree api atas bwah
selama 40 - 45 minit..bila dh msak atas dia warna kuning cntik kluarkan dr oven
n teruslah brush gan butter atas roti..selamat mencuba..

*ni resipi dr Chef Leha...cheFa tlg makan,komen n post kt blog ni...

*punye lh sdp..xdan nk amek pic,kitorang dh bedal dulu...
*masak dgn kasih sayang ni...hehehehe

d'UP banana cup cake

assalamualaikum...slam petang Jumaat...mlm td jiran cheFa(cikgu Aznen) bg pisang...hmmm...cam tau2 le cheFa dok teringin nk wat kek pisang...jd,ari ni siaplah kek cawan pisang-kita glamour kan jd d'UP  BANANA CUP KEK....hehehehehehe...

resipi ni sebenar nye dah igt2 lupa...tp alhamdulillah...menjadi...

d'UP  BANANA CUP KEK.

bahan2:
2 cawan tepung gandum*
1 sudu bikabonat*
1/2 sudu baking powder*  (*ayak bersama)
* cheFa guna mug brand tupperware

1/2 peket yis kering(yg 11gm tu tau)*
1/2 air panas*  (bancuh)

1 cawan minyak jagung*
3/4 cawan gula pasir*
1 peket kopi segera (3in1)*
6-8 biji pisang ikt saiz..yg cheFa guna ni pisangnye kecil)*   (*blend)
3 biji telur saiz B

cara2:

1.  tuang bahan yang di blend dlm mangkuk.
2.  masukkan yis yg telah dibancuh.
3.  masukkan tepung sikit2 sampai habis
4.  tuang dlm cup anggaran 3/4 cup..xkisah cupnye besar mana..
5.  kukus selama 15-20 min..
     *kebanyakan resipi cheFa sume kukus...senang ba...

p/s: klu xde minyak jagung,minyak masak pn boleh..

slamat mencuba..

Monday, February 21, 2011

koktel makaroni ala mak arab

bahan2:
(A)
1/3 paket makaroni pintal(rebus sampai lembut)
1 tin buah koktel
1 tin susu cair
1 tin jagung (krim)
(bahan2 ni masukkan dlm mangkuk besar)
(B)
2 sudu tepung kastad (2bukit penuh)
1 biji telur
1/3 sudu susu pekat
2 sudu gula
1/2cawan air(masukkan dlm periuk-bkn dlm shaker tau)
secubit garam
(bahan2 ni masuk kan dlm shaker,shake sampai sume bercampur.Pastu masak dgn api perlahan.tuang dlm mangkuk n simpan sejuk@letak kan ais)

sedia utk dihidangkan..



p/s:resipi  yg cheFa bg ni..boleh makan utk 4 org.
slamat mencuba