kol 11a.m. td si bujang2 cheFa dah sound "gembiranye hati bau nasi lemak ummi."
3 pot beras utk nasi lemak dh almost clear masa lunch td..
ni bahan2 utk nsi lemak singapura cheFa ari ni..
nasi lemak
3 pot beras-basuh n toskan (utk hidangan 5-7 org)
3 pot air
1/2 pot santan kotak
3-4 ulas bwg putih*
1inci halia*
3 ulas bwg merah*
1 sudu teh halba biji
2 helai daun pandan(klu x de blh gantikan dgn serai yg diketuk)
garam secukup rasa
cara2:
1. masukkan sume bahan dlm periuk nasi elektrik (tenggekkan kt dapur gas dulu) masak smpai mendidih baru masukkan garam. biar terasa garamnye bru masukkan beras.
2. kacau n tutup periuk smpai kering air.
3. pindahkan ke rice cooker.takan api cam biasa.
sambal ikan bilis
kuantiti ikan bilis ikut suka ye...
goreng rangup n ketepikan..
minyak masak
6-8 sudu cili boh*
1 labu bwg besar*
2 ulas bwg putih*
belacan bakar dlm saiz ibu jari*
1 genggam ikan bilis mentah* (*blend)
(ada org yg kan isi ikan kembung)
daun kari
asam keping
gula n garam
cara2:
1. tumis daun kari
2. masukkan bahan yg dh blend.masak smp naik minyak
3. masukkan asam keping,gula n garam(garam x perlu byk coz masin ikan bilis dah terasa)
4. masak smpai pekat (coz cheFa n family suka sambal yg pekat)
cadangan lauk2 sampingan
1. sayur:
karot fingers*
bunga kobis*
kcg buncis* (*kukus)
2. ayam goreng berempah/ikan goreng
3. rendang ayam/daging
4. telur rebus/mata lembu
5. timun
6. tauhu/tempe
7. otak2