Monday, December 26, 2011

Parpu Goreng Pedas

Dingin nye patang2 isnin ni...nak kata hujan x hujan...panas pun tidak..syukur pada Allah....ni semua rahmat Allah..kan..
smlm cheFa dh janji kt MukaBuku nk tuliskan resepi parpu goreng pedas yg cheFa dh buat..ni lah dia...td ada kawan mesej bertanya apa tu parpu? hehehehe..ni bahasa org kedah..kacang dhal sebenarnya...proses ni amek masa dlm 24jam untuk siap..tentu ada yang ckp lg senang klu g bli yg dah siap...tp tulah kan...buat sendiri ni memberikan kepuasan..n ada "kab" "ba" "ra" "ka" "alif" "ta" "nun"....




bahan2 :

1 peket kacang dhal (yg cheFa beli tu 500 g)
* rendam 24 jam, basuh n tos sekejap
5 biji bawang putih
* tumbuk hingga lumat
3 sudu besar cili boh
1 sudu asam jawa diperah airnya (klu ada serbuka asam boi pn boleh gantikan air asam jawa)
2 sudu cili sos
2 sudu gula
sedikit garam
jangan dilupa 1 tangkai daun karipolle (daun kari)
minyak untuk menggoreng

cara2:
1. goreng kacang dhal yg dh ditos sampai garing (tp jgn sampai keras ye...sesekali tu amek sebijik utk test tahap kerangupannye)
2. tumis bawang putih, goreng hingga kekuningan.
3. masukkan daun karipolle
4. maukkan cili dan bahan2 lain...kacau hingga pekat
5. masukkan kacang dhal..gaul rata dan goreng lagi hingga sampal bersalut cantik pada kacang dhal..

dh sejuk boleh masukkan dalam balang bertutup...