Saturday, July 16, 2011

Yam layer cheese cake


250 gm tepung optima
190 gm telur
80 ml air
1 sudu teh ovelet
1 sudu teh esen vanila
Pewarna purple
70 gm minyak masak

(B)
1 buku cheese philadelphia
                                           1/4 tin susu pekat
                                                      3 sudu teh pes keladi
                                                      Kelapa kering secukupnya utk hiasan

Cara2:
1. Masukkan telur n air dlm mixer..pukul sekejap dgn kelajuan tinggi
2. Bila dh kembang masukkan tepung sedikit2
3. Masukkan ovelet & pukul lg
4. Madukkan minyak smbil pukul smp gebu..
6. Masukkan pewarna purple
7. Masukkan dlm loyang..masak dlm oven dgn suhu 180c selama 40min(cucuk kt tgh,klu dh ok blh kuarkan walaupun lum smp masa)
SEJUKKAN
*******
1. Masukkan cheese,susu pekat & pes keladi dlm mixer..pukul smp cheese x berketul..
SEDIA UTK DIHIAS MENGIKUT KERATIVITI
2. Bahagikan kek pada 2@3 bahagian
3. Sapukan cheese
4. Lapiskan kek dan ulang proses 3.
5. Tabur kan kelapa kering dikeliling kek..

Thursday, July 14, 2011

ASAM PEDAS KEDAH


Salam buat semua...Ari ni cheFa wat asam pedas favourite si Abg Ngah...dia klu buat asam pedas ni,hmmmmm x yah lauk2 lain, kuah n nasi jer..tu pun bleh habis 2,3 pinggan...
Bahan2 nye pn mudah jer...jom tgk..

Bahan2:

1/2 kg ikan kembung(siang bersih)
8-10 biji cili kering *
2 labu bawang besar *
sedikit biji sawi(agak2 1 sudu kecil) * kisar lumat
sebatang serai di titik
secekak daun kesom
5-6 keping asam keping yg hitam tu
garam + gula secukupnya
serbuk perasa

Cara2:
1. Rebus bahan yg telah dikisar dlm periuk
2. masukkan serai dan asam keping...Rebus smp mendidih
3. Masukkan daun kesom dan ikan
4. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa...

Siap utk dihidangkan...

Psssttttt: Ummi cheFa kata makan asam keping tu ubat berkesan untuk awet muda...patut cuba tau!

Tuesday, July 12, 2011

Crispy pizza sempoi...



6kpg roti gardenia(roll smp betul2 nipis)
1/2 peket daging kisar
3 keping ayam slice(cheFa guna brand ayaMas)
2ulas bwg putih
1/2ulas bwg kuning
2-3sudu sos cili
2sudu sos tomato
1pokok daun ketumbar
Garam secukupnya

Mozarella cheese
Cheddar cheese(di gunting panjang2)

Cara2:
(A)
1.Tumis bawang2.
2.masukkan daging.goreng smp kering air.
3.masukkan kepingan ayam yg dipotong dadu.
4.masukkan sume sos.
5.masukkan daun ketumbar.

(B)
1.taburkan mozarella cheese atas roti
2.letakkan daging yg telah dimasak td
3.taburkan lg cheese cheddar n mozarella cheese

(C)
1.panaskan kuali leper dgn api perlahan
2.letakkan roti n tutup kuali dgn tudung periuk smp cheese cair..
3.hidang panas2..

*pisssst:nk panggang dgn oven pn blh..