Saturday, June 18, 2011

Mee Racun

Naik cuti sekolah baru2 ni kitorang dok sembang2 kt kantin..ada kwn dr BP cerita kt sana ada mee yg rasanya menyentap kalbu coz sedap n pedas..nama nye pun ala2 seram gitu..tapi bukan lh racun betul..maybe rasa nye pedas n high kalori kot..anyway mmg sdp.. 

Bahan2:
600 g mee kuning(speggheti)
1/2 kg tulang kambing(cheFa guna tulang rusuk lembu)
1/2 inci halia ditumbuk
beberapa ekor udang, boleh tambah ayam / sotong
3-4 biji bawang merah dikisar
2-3 ulas bawang putih dikisar
4 sudu besar cili boh
5 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili
1 kiub ayam
1 sudu besar gula
sedikit garam
sedikit serbuk lada sulah
2 kelopak kobis ( nak letak sawi pun boleh coz dlm esbox ada sawi je)
2 tomato (dibelah 6)

Cara2:

1.Rebus tulang kambing dengan halia hingga empuk.
2.Dalam kuali, tumis bahan kisar hingga kekuningan n naik bau.
3.Masukkan lada boh, tumis hingga garing.
4.Masukkan air rebusan tulang kambing, masukkan sos tomato n sos cili biar mendidih
5.Masukkan udang, tulang kambing, gula, garam secukup rasa, kiub ayam n serbuk lada sulah.
6. Masak hingga kuah agak pekat masukkan kobis(sawi) n tomato.
7. Celur kan mee/speggheti
8.nak mkn bru tuang kuah.
9.Taburkan daun bawang n bawang goreng..

Pssstttt: cik abang cheFa elergi mee kuning, so cheFa tukar pada speggheti..walaupun rasa x menyentap tp ok lah..

Friday, June 17, 2011

Kek puding koktel

BAHAN-BAHAN:
1 gulung kek gulung
1 tin koktel buah²an

BAHAN KASTARD:
250 gm tepung kastard
300gm to 500gm gula (ikut suka)
1000 ml air
250 ml susu cair
Sedikit garam

BAHAN PUDING:
1 peket agar² serbuk = 8 gm
500 ml air
Sedikit garam
2-3 sudu makan gula (ikut suka)

CARA-CARA:
1. Potong kek dan susun dalam bekas kaca atau bekas plastik kecil2.
2. Tuang sedikit air sirap koktel buah²an keatas kek agar hasilnya lebih cantek dan ketepikan.
3. Dalam bekas lain, masukkan tepung kastard, gula dan susu cair.. Kacau hingga ianya tidak berketul.
4. Masukkan pula air dan sedikit garam. Kacau rata
5. Kemudian masak di atas api sederhana. Kacau selalu hingga hampir pekat.. (jangan pekat sangat nanti susah nak tuang (ratakan) di atas kek)
6. Tuang kastard di atas kek tadi.
7. Tabur buah² campuran tanpa sirap di atasnya dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 10 minit.. (jangan lama sangat sampai berjam² sbb nanti puding atas takmo melekat)
8. Sementara menunggu sejuk, masak agar² hingga hancur atau larut (bagi yg guna serbuk) dan kacau hingga mendidih.
9. Masukkan sedikit garam dan gula.
10. Masukkan perwarna merah (jika suka). Kacau rata dan tutup api.
11. Tuangkan adunan ini di atas puding kastard tadi.
12. Sejukkan semula di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.

Psssttt:sedap makan di bulan puasa..atau sebagai pencuci mulut utk Open House Hari Raya..