Naik cuti sekolah baru2 ni kitorang dok sembang2 kt kantin..ada kwn dr BP cerita kt sana ada mee yg rasanya menyentap kalbu coz sedap n pedas..nama nye pun ala2 seram gitu..tapi bukan lh racun betul..maybe rasa nye pedas n high kalori kot..anyway mmg sdp..
Bahan2:
600 g mee kuning(speggheti)
1/2 kg tulang kambing(cheFa guna tulang rusuk lembu)
1/2 inci halia ditumbuk
beberapa ekor udang, boleh tambah ayam / sotong
3-4 biji bawang merah dikisar
2-3 ulas bawang putih dikisar
4 sudu besar cili boh
5 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili
1 kiub ayam
1 sudu besar gula
sedikit garam
sedikit serbuk lada sulah
2 kelopak kobis ( nak letak sawi pun boleh coz dlm esbox ada sawi je)
2 tomato (dibelah 6)
Cara2:
1.Rebus tulang kambing dengan halia hingga empuk.
2.Dalam kuali, tumis bahan kisar hingga kekuningan n naik bau.
3.Masukkan lada boh, tumis hingga garing.
4.Masukkan air rebusan tulang kambing, masukkan sos tomato n sos cili biar mendidih
5.Masukkan udang, tulang kambing, gula, garam secukup rasa, kiub ayam n serbuk lada sulah.
6. Masak hingga kuah agak pekat masukkan kobis(sawi) n tomato.
7. Celur kan mee/speggheti
8.nak mkn bru tuang kuah.
9.Taburkan daun bawang n bawang goreng..
Pssstttt: cik abang cheFa elergi mee kuning, so cheFa tukar pada speggheti..walaupun rasa x menyentap tp ok lah..
akk pun alegik mee kuning...silap beli..jadi cirit birit...
ReplyDeleteskrg bnyk mee org melayu buat yg x bnyk kandungan asid/kapur...
kena hati2 membeli mee kuning.