Saturday, March 5, 2011

Biskut coklat chip jelita

Salam...
ari ni ank2 demam..pas wat kerja2 umh teringin lk nk mkn kookies..trus cpai apa2 yg ada..campak2 jd lh kookies ni..


bahan2:-

125g mentega
150g gula perang
180g tepung gandum
4sudu besar oat*
3sudu besar serbuk coklat*
1/4 susu teh soda bikabobat*
1 sudu teh baking powder*(campurkan trus dlm tpg gandum)
60g coklat chip
1/4 sudu teh esen vanila
30g badam kisar/cincang

Cara2:

1. Pukul mentega,gula n esen vanila
2. Masukkan tpg gandum sikit2 selang seli dgn badam.
3. Maukkan coklat chip n gaul.
4. Sudukan dgn sudu teh bulat2kan n susun ats tray yg dh lenser dgn mentega.
5. bakar dgn suhu 180C slma 15 min.

* sesuai utk vegetarian..
Slamat mencuba

Friday, March 4, 2011

Kek coklat moist

kek coklat subuh hari
(coz wat kek kol 6++-pas ngaji td)

2 cwn tepung gandum(guna apa2 saiz cwn yg ada kt dapur)
1 cwn serbuk koko
1 sudu soda bikabonat
1 sudu baking powder
(semua bhn ni ayak dulu)
3 biji telur
1 cwn minyak
1 cwn susu pekat manis
1 cwn gula
2 sudu kecik esen vanila
(semuanya blend-mudah kan?)
1 cwn air panas

cara buat:
1. masukkan bahan yg dh di blend dlm mangkuk
2. tuang kan cmpuran tepung,koko dlm mangkuk dan kacau rata.
*ulang sampai habis tepung berselang seli dgn air panas..
3. sapu loyang dgn minyak dan tuang adunan td..
*klu nk comel2 blh guna cwn dadih yg kecil2 tu.anggarannya blh dpt 28-35 cwn)
4. kukus selama 25-30 min (utk loyang)@ 10-15 min utk cwn dadih)

Dah siap...sejukkan n sapu coklat cair klu nak..

senang kan?
slamat mencuba!!

double eggs sandwich

Assalam buat sume..
dh berapa hari x bukak gebang2cheFa..BZ+PENAT..hehehehe
ank2 cheFa suka makan double egg sanwich ni.dulu g mkn kt fast food restoran.to mahal. 1 set boleh cecah RM8.buat sendiri dh boleh mkn 1 family..berbaloi kan...

hari ni nk share sandwich yg senang dan mudah

bahan2:
5-10bun croissant(cheFa beli kt Giant-murah sikit)

1 pokok salad
2 biji tomato
2 sudu butter

6 biji telur
1/2cwn kecil susu segar
garam secukup rasa
1sudu serbuk lada hitam
sikit perasa (cheFa guna knoor pasti sedap)
1/4 bawang besar yg di cincang halus(klu nmpk rupa bwg nnt ank2 x nk mkn)

cara2:

1.  pecahkan  telur, masukkan susu, serbuk lada hitam, serbuk perasa,garam &bawang.pukul sekejap.
2.   panaskan butter.
3.  tuang telur td dan kacau sampai jd scramble egg.
4.  belah bun dan susun salad & tomato.
5.  letakkan telur penuh2 kt dlm bun tu.
5.  tuangkan mayonis dan sos cili atau tomato.

*modal beli bun croissant x smp RM12 utk 10 biji.bahan2 lain tentu ada kt umah kan?banyak tul dapat berjimat..yg penting kena rajin je..

SLAMAT MENCUBA..

Tuesday, March 1, 2011

Gulei hitam jogja

Salam dini hari...
CheFa dpt resipi ni dr rancangan OKTO(s'pore)
Klu cheFa dh try nnt cheFa upload pic nyer..

Bahan2:
1kg daging di ptg sebesar 3 jari
Kicap pekat
2sudu serbuk ketumbar
2sudu serbuk kunyit
1btg kulit kayu manis
2-3biji buah pelaga
2sudu cili boh
5 biji Bwg merah(kisar)
3biji bwg putih(kisar)
1inci Lengkuas(ketuk)
2 btg serai(ketuk)
2 helai daun limau purut
3sudu Minyak masak
Garam&gula secukup rasa...

Cara:

Masukkan semua bahan dan reneh hingga daging empuk.

Senang kan??

*petua-masukkan sudu besi dlm masakan utk cepatkan daging empuk*