Friday, March 25, 2011

Ketam peanut butter

Assalam..cheFa baru tonton program masak kt TV SURIA..syok tgk mummy asma laili masak..ari ni dia masak KetamPeanutButter..kompem sedap coz cheFa slalu try resipi mummy ni..jo tgk bhn n cara nya..

4 ekor ketam-belah 4
5 ulas bwg putih
1 mangkuk kecil sos tomato
1 mangkuk kecil sos cili
5 sudu crab cili paste(klu xde cili boh pn blh lh)
1/2 btg karot
5-7 kcg buncis
1 btg selari
1 biji telur
1 mangkuk peanut butter
Daun sup&bwg-dipotong kasar
1 cawan air
4 sudu minyak zaiton

Cara2:
1. tumis bwg putih,masukkan ketam-masak sekejap
2. masukkan sume sos n kacau
3. Masukkan sayur2,air n tutup kuali utk 3-5 minit
4. masukkan telur n gaul sekejap
5. masukkan peanut butter n garam secukup rasa..
6. Tabur kn daun sup&bwg
7.tutup kuali 1-2 minit

# blh mkn dgn nasi atau roti..

Thursday, March 24, 2011

Sweet as cheFa-corn ice cream

Corn Ice Cream 

Bahan:
2 1/2 cwn coffeemate
2 cwn susu segar 
1/2 cwn gula
1/2 tin jagung krim
*cheFa letak skit pewarna kuning

Cara:
1- masukkan semua bhn coffeemate+susu+gula = blend
2- masukkan jagung krim dan kacau rata
3- masukkan ke dlm bekas dan bekukan sedikit(lebih kurang 1jam)
4- bila separuh beku, keluarkan dan blend lagi hingga double in volume
5- masukkan ke dlm bekas dan bekukan
6- bekukan ice cream semalaman..
hasilnya wallaaaaa….sama macam kat kedai.

**p/s – better kurangkan gula sbb jagung krim tu dah manis..**

Tuesday, March 22, 2011

Nasi Ayam WM

Nasi ayam WM

Bahan2:
{Nasi ayam}
2 pot beras(basuh bersih)
2 kiub pati ayam
1 inci halia-tumbuk lumat,perah n ambil jus nye sj.

Cara:
1. cheFa guna beras basmathi maharani, so air nya 2pot beras=3pot air.
2. Hancurkan kiub dlm beras n masukkan juz halia.tambah sedikit garam.
3. Masak cam nasi biasa.

{Sup&Ayam}

1/2 ekor ayam
1kiub ayam
Sedikit lada sulah
1 inci halia-tumbuk lumat
1 labu bwg besar-dimayang
1batang tauhu jepun
1/2 btg karot
Bunga kubis,daun sup+bwg

Cara:
1. Masukkan 1/2 mangkuk air,ayam,halia,bwg besar,lada sulah n kiub.
2. Reneh hingga ayam masak.kluarkan ayam.
3. Masukkan sayur2&tauhu jepun.
4. Letak garam secukup rasa.
5. Gaul ayam dgn serbuk kunyit n garam.perap n goreng.

{sambal}

5 biji cili merah*
3 biji cili padi*
5 ulas bwg putih*
1 sudu gula*
Garam secukup rasa * (*blend)

P/s: kuantiti ni juz nice utk cheFa 1family

Sedia dihidangkan utk keluarga tersayang..

JEjeMpuT Gardenia..

Assalam frens..
Ari ni wat jejemput gardenia-resipi maksu bg..ari mmg penat yg sgt2..memasang langsir 1 dewan..adausss sakit pinggang n leher...walaupun penat siap gak resipi jejemput gardenia ni...ari ni baby cheFa jd model jejemput...bangga tau bila ummi dia snap gambo dia pegang jejemput ni...  (:




1 buku roti
Sepokok daun sup&bwg*
1 labu bwg besar*
(*potong dadu kecil2)
Sedikit lada sulah
1 kuib pati bilis
4 biji telur
Sedikit garam & gula

Cara2:
1. Gaul sume bhn dlm mangkuk.
2. Bulat2 cm jemput2
3. Goreng dlm minyak yg byk..

Tq maksu Sartinah sbb sudi share resipi yummy ni...