Tuesday, March 22, 2011

Nasi Ayam WM

Nasi ayam WM

Bahan2:
{Nasi ayam}
2 pot beras(basuh bersih)
2 kiub pati ayam
1 inci halia-tumbuk lumat,perah n ambil jus nye sj.

Cara:
1. cheFa guna beras basmathi maharani, so air nya 2pot beras=3pot air.
2. Hancurkan kiub dlm beras n masukkan juz halia.tambah sedikit garam.
3. Masak cam nasi biasa.

{Sup&Ayam}

1/2 ekor ayam
1kiub ayam
Sedikit lada sulah
1 inci halia-tumbuk lumat
1 labu bwg besar-dimayang
1batang tauhu jepun
1/2 btg karot
Bunga kubis,daun sup+bwg

Cara:
1. Masukkan 1/2 mangkuk air,ayam,halia,bwg besar,lada sulah n kiub.
2. Reneh hingga ayam masak.kluarkan ayam.
3. Masukkan sayur2&tauhu jepun.
4. Letak garam secukup rasa.
5. Gaul ayam dgn serbuk kunyit n garam.perap n goreng.

{sambal}

5 biji cili merah*
3 biji cili padi*
5 ulas bwg putih*
1 sudu gula*
Garam secukup rasa * (*blend)

P/s: kuantiti ni juz nice utk cheFa 1family

Sedia dihidangkan utk keluarga tersayang..

7 comments:

  1. assalam..
    nasi ayam wm (wm tu ape ye)....
    tauhu jepun tu...yg dibungkus mcm bentuk selinder tu ke...?

    ReplyDelete
  2. Wm-working mom..hehehe
    Yup..tauhu yg bentuk selinder tu..
    Tauhu tu wat sweet sour pn sdp tau

    ReplyDelete
  3. cik abang suka tauhu tu....masak dgn asparagus...

    ReplyDelete
  4. mm:cm ner cara masak nye?
    blh share..

    ReplyDelete
  5. assalam....

    bhn2 msk sayur asparagus

    Tauhu jepun, asparagus
    tauhu jepun n asparagus dipotong..cara potong ikut suka je...
    bwg kecil, bwg putih, lada besar (cili merah besar) - (hiris semua)
    ikn bilis (nk letak isi daging aym pun boleh)
    garam n serbuk perasa...

    tumis bwg kecil n bwg putih, msukkan ikn bilis @ aym...boh sedikit air, garam n serbuk perasa...masukkan asparagus..agak2 dah lembut masukkan tauhu n lada besar.....siap....simple jew...

    ReplyDelete
  6. sesempoi orgnye....hihihi

    fa..akk oter sikit sambal nasi aym n sup aym tu...
    sambal akk boh jus lemon, sup tu akk tumiskan bunga lawang, halia n buah pelaga....

    ReplyDelete