Assalam..cheFa mAsak dendeng ni..actually ada banyak versi..tp ni ok cheFa suka.yg ni xyah nak tumbuk2 dagingnya...al-maklum lah,cheFa mmg cari resepi yg super sedap n super mudah dimasak..sbb cheFa ni consider super busy kdg2...
bahan-bahan :
1 kilo daging (dihiris nipis atau dipotong kiub)
1-2 sudu besar biji lada hitam (ditumbuk kasar)
2 sudu besar kicap pekat
kicap manis/masin secukupnya
rempah 4 sekawan (buah pelaga, kayu manis, bunga lawang dan cengkih)
1-2 sudu makan serbuk kari daging (dibancuh dengan sedikit air) - optional
air asam jawa secukupnya
garam dan gula
2-3 sudu makan kerisik
air secukupnya
bahan-bahan kisar :
1 labu bawang besar
7 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai
Cara-cara :
Satukan daging bersama kicap pekat, lada hitam dan separuh daripada bahan kisar. Gaul-gaulkan sebati dan peraplah selama 1 jam atau semalaman.
Sediakan minyak secukupnya di dalam periuk/kuali. Tumis bahan-bahan kisar dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Kemudian, masukkan serbuk kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan daging yang sudah diperap tadi. Kacau sebati. Apabila sudah hampir kering, masukkan air secukupnya. Masak hingga hampir empuk.
Masukkan kicap manis/masin secukupnya, garam, gula kerisik dan air asam jawa. Kacau rata-rata.
Setelah daging empuk serta kuahnya hampir pekat, tutuplah api. Biarkan ia merenih seketika.
Hidangkan bersama nasi putih atau nasi beriani.
Psssttt:mkn dgn nasi empet@lemang pn ok gak...
Wednesday, September 7, 2011
Tauhu teratai
Hmmmm...dh lama sgt x buat tauhu teratai ni..rasanye last buat thn 2008..bkn susah pn nak buat tauhu teratai ni...cuma ank2 kureng suka kan..ni pun ada permintaan dari sahabat lama...
Bahan2:(nk wat lebih tambah lh bahannye)
10biji tauhu kering (bentuk kuib)
3keping tauhu putih
2biji telur
1pokok daun sup&daun bawang
Sedikit serbuk lada
Sedikit sayur campur(klu suka)
Garam & serbuk perasa secukupnya
Cara2:
1.potong "X" dibahagian atas tauhu(tauhu tu kn berbentuk kuib,so potong mna2 permukaan pn blh)
2.Terbalikkan bahagian dlm keluar n kikis kan perlahan2 isi tauhu yg melekat kt tauhu tu.
3.Tauhu putih tu diramas2 hingga hancur
4.Campurkan daun sup&daun bawang,serbuk lada,garam n sayur campur(klu suka)
5.pukul telur dan campurkan ke dalam ramasan tauhu.
6.Sumbatkan tauhu ni dlm kulit tauhu kering yg kita dah terbalikkan.tekan padat2.tp jgn smp pecah.
7.Goreng dlm minyak masak.(deep fry)
Tauhu teratai ni blh dicicah bersama sos cili atau sos thai...
Psssttt: menu ni dijadikan hidangan meja mkn beradap...
Bahan2:(nk wat lebih tambah lh bahannye)
10biji tauhu kering (bentuk kuib)
3keping tauhu putih
2biji telur
1pokok daun sup&daun bawang
Sedikit serbuk lada
Sedikit sayur campur(klu suka)
Garam & serbuk perasa secukupnya
Cara2:
1.potong "X" dibahagian atas tauhu(tauhu tu kn berbentuk kuib,so potong mna2 permukaan pn blh)
2.Terbalikkan bahagian dlm keluar n kikis kan perlahan2 isi tauhu yg melekat kt tauhu tu.
3.Tauhu putih tu diramas2 hingga hancur
4.Campurkan daun sup&daun bawang,serbuk lada,garam n sayur campur(klu suka)
5.pukul telur dan campurkan ke dalam ramasan tauhu.
6.Sumbatkan tauhu ni dlm kulit tauhu kering yg kita dah terbalikkan.tekan padat2.tp jgn smp pecah.
7.Goreng dlm minyak masak.(deep fry)
Tauhu teratai ni blh dicicah bersama sos cili atau sos thai...
Psssttt: menu ni dijadikan hidangan meja mkn beradap...
Sunday, September 4, 2011
Sayur betik Tua
Hari ni cheFa buat sayur ni, ibu mertua ku bertanya "ada ke orang masak sayur ni?" jwb cheFa ni masakan orang kampung cam cheFa..biasanya klu kt kampung memang famili cheFa suka kutip ulam2 keliling rumah..kebetulan dh ada pokok betik dpt umh,apa slhnya wat sayur betik tua ni kan..
Bahan2:
1 biji betik tua-kopek kulit&buang bijinya
1 biji bawang merah
1 biji bawang putih
3 biji cili padi
1/2 kuib ikan bilis
Minyak utk menumis
Cara2:
1. Tumis bawang2 & cili sampai kuning.
2. Masukkan air 1/2 - 2 cawan.
3. Didihkan air
4. Masukkan betik yg dah di potong menyerong.
5. Rebus sampai empuk dan masukkan kiub ikan bilis.
Siap!!
Bahan2:
1 biji betik tua-kopek kulit&buang bijinya
1 biji bawang merah
1 biji bawang putih
3 biji cili padi
1/2 kuib ikan bilis
Minyak utk menumis
Cara2:
1. Tumis bawang2 & cili sampai kuning.
2. Masukkan air 1/2 - 2 cawan.
3. Didihkan air
4. Masukkan betik yg dah di potong menyerong.
5. Rebus sampai empuk dan masukkan kiub ikan bilis.
Siap!!
Kembong Sumbat Pandan
4 ekor ikan kembong yg besar
-bersihkan ikan dan gaul dgn sedikit serbuk kunyit&garam
*Sambal blacan
(5 biji cili merah)
(6 biji cili padi)
(belacan sebesar ibu jari)
(garam secukupnya)
(air asam jawa)
*daun pandan secukupnya
*benang(klu daun kecil)/lidi
Cara2:
1. Potong ujung mulut ikan kembong- jgn belah bahagian perut tapi belah bahagian belakang ikan.
2. Masukkan sambal blacan menggunakan sudu kecil.
3. Balut ikan dgn daun pandan dan matikan dgn lidi kecil..klu daun pandan kecil kna lh ikat dgn benang..
4. Bakar ikan diatas kuali leper yg di letakkan sikit minyak masak. Tutup dhn tudung periuk..
5. Terbalik kan sesekali hingga ikan garing/masak...
Pssst: masa cheFa kecik2 dulu rumah kt tepi pantai,jadi dpt ikan yg fresh..rasanya manis sgt..dh tu bakar plk pakai sabut n kayu api kt blakang rumah yg mengadap bendang...perrrhggg... Indah sungguh pemandangan...
-bersihkan ikan dan gaul dgn sedikit serbuk kunyit&garam
*Sambal blacan
(5 biji cili merah)
(6 biji cili padi)
(belacan sebesar ibu jari)
(garam secukupnya)
(air asam jawa)
*daun pandan secukupnya
*benang(klu daun kecil)/lidi
Cara2:
1. Potong ujung mulut ikan kembong- jgn belah bahagian perut tapi belah bahagian belakang ikan.
2. Masukkan sambal blacan menggunakan sudu kecil.
3. Balut ikan dgn daun pandan dan matikan dgn lidi kecil..klu daun pandan kecil kna lh ikat dgn benang..
4. Bakar ikan diatas kuali leper yg di letakkan sikit minyak masak. Tutup dhn tudung periuk..
5. Terbalik kan sesekali hingga ikan garing/masak...
Pssst: masa cheFa kecik2 dulu rumah kt tepi pantai,jadi dpt ikan yg fresh..rasanya manis sgt..dh tu bakar plk pakai sabut n kayu api kt blakang rumah yg mengadap bendang...perrrhggg... Indah sungguh pemandangan...
Subscribe to:
Posts (Atom)