Wednesday, September 7, 2011

Daging dendeng

Assalam..cheFa mAsak dendeng ni..actually ada banyak versi..tp ni ok cheFa suka.yg ni xyah nak tumbuk2 dagingnya...al-maklum lah,cheFa mmg cari resepi yg super sedap n super mudah dimasak..sbb cheFa ni consider super busy kdg2...

bahan-bahan :
1 kilo daging (dihiris nipis atau dipotong kiub)
1-2 sudu besar biji lada hitam (ditumbuk kasar)
2 sudu besar kicap pekat
kicap manis/masin secukupnya
rempah 4 sekawan (buah pelaga, kayu manis, bunga lawang dan cengkih)
1-2 sudu makan serbuk kari daging (dibancuh dengan sedikit air) - optional
air asam jawa secukupnya
garam dan gula
2-3 sudu makan kerisik
air secukupnya
bahan-bahan kisar :
1 labu bawang besar
7 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai
Cara-cara :
Satukan daging bersama kicap pekat, lada hitam dan separuh daripada bahan kisar. Gaul-gaulkan sebati dan peraplah selama 1 jam atau semalaman. 
Sediakan minyak secukupnya di dalam periuk/kuali. Tumis bahan-bahan kisar dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Kemudian, masukkan serbuk kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan daging yang sudah diperap tadi. Kacau sebati. Apabila sudah hampir kering, masukkan air secukupnya. Masak hingga hampir empuk.
Masukkan kicap manis/masin secukupnya, garam, gula kerisik dan air asam jawa. Kacau rata-rata.
Setelah daging empuk serta kuahnya hampir pekat, tutuplah api. Biarkan ia merenih seketika.
Hidangkan bersama nasi putih atau nasi beriani. 

Psssttt:mkn dgn nasi empet@lemang pn ok gak...

No comments:

Post a Comment