Sunday, September 4, 2011

Kembong Sumbat Pandan

4 ekor ikan kembong yg besar
-bersihkan ikan dan gaul dgn sedikit serbuk kunyit&garam
*Sambal blacan
(5 biji cili merah)
(6 biji cili padi)
(belacan sebesar ibu jari)
(garam secukupnya)
(air asam jawa)
*daun pandan secukupnya
*benang(klu daun kecil)/lidi

Cara2:
1. Potong ujung mulut ikan kembong- jgn belah bahagian perut tapi belah bahagian belakang ikan.
2. Masukkan sambal blacan menggunakan sudu kecil.
3. Balut ikan dgn daun pandan dan matikan dgn lidi kecil..klu daun pandan kecil kna lh ikat dgn benang..
4. Bakar ikan diatas kuali leper yg di letakkan sikit minyak masak. Tutup dhn tudung periuk..
5. Terbalik kan sesekali hingga ikan garing/masak...

Pssst: masa cheFa kecik2 dulu rumah kt tepi pantai,jadi dpt ikan yg fresh..rasanya manis sgt..dh tu bakar plk pakai sabut n kayu api kt blakang rumah yg mengadap bendang...perrrhggg... Indah sungguh pemandangan...

No comments:

Post a Comment