Friday, November 25, 2011

K-PoP kek



assalam...ari ni cam bz je pepagi..menyelesaikan urusan anak2 yg x habis2... plan nak wat pop kek ni dh seminggu bertangguh...jd hari ni mmg dh bertekad MESTI BUAT...jd time dah tenang2 pas solat zuhur td cheFa pn dgn riang hati memulakan proses wat pop kek ni...tp assual 1/2 of the kek mmg habuan ank2..diaorang dah suka kan....biarlah...jadi at the end of proses dpt 25 biji jer...agak2 blh dpt lebih tp memasing dh join..hehehehe
masa nak celup dlm coklat cair pn diaorg dh amek..hai...ank...ank...
jom tgk bahan2 mudah pop kek ni....

bahan2 :
1 buku kek (cheFa guna marble kek)
1 cawan peanut butter (ada sesetengah org guna coklat paste)
1 bar coklat masak (dark coklat)
1/2 bar coklat (perasa strwaberri)-sekadar taambahan sekiranya nak lh
1 sudu penuh shortening/lemak sayuran
batang lolipop secukupnya
piping bag
sedikit rainbow strand(ala...coklatrice color2 tu  )

cara2 :

1. hancurkan kek dalam mangkok besar. blh guna manual (tangan) atau kisar sekejap dlm blander.
2. campurkan peanut butter dan gaul sampai serbuk kek tadi boleh dibulat2. ukuran bulat tu adalah sebesar duit 50sen atau bulat sebesar jari kita bila kita buat sign OK
3. simpan bebola kek tadi dalam peti ais selama 1/2 jam
4. sambil2 tu bleh lah panaskan cdark oklat sampai cair. masukkan dalam mangkok dan campurkan shortening dalam tu.gaulkan sampai shortening tu betul2 sebati dan nampak sedikit pekat..
5. celup batang lolipop dalam coklat dan cucukkan ke dalam bebola kek hingga habis. tujuannya supaya batang tu melekat dengan baik kt dalam bebola kek.
6. celup bebola kek dalam coklat (klu xdpt celup sepenuhnya blh guna sudu dan tunagkan pada bebola kek.
7. ketuk2 kan pada hujung sudu tujuannya supaya lebihan coklat x akan meleleh pada batang lolipop.
8. selesai proses bolehlah di simpan dalam peti ais utk seketika sampai coklat membeku.
9. kluarkan dan boleh lh hiasan dengan membuat corak2 menggunakan coklat strawberri cair yg diletakkan dalam piping bag.

tips : klu nak taburkan coklatrice tu blh tabur selepas celup bebola kek dlm dark coklat.

Monday, November 21, 2011

Nugget ayam PotatoChips

assalam...td sesaja bkk you tube..tgk cara wat nugget ayam..rupanya serbuk roti tu dia guma potato chips..hmmm penemuan baru bg cheFa..esok cuti HARI KEPUTERAAN SULTAN JOHOR..(happy birthday my lovely SULTAN..)blh la cheFa try wat resepi ni...

bhn2nye :

1kg fillet ayam di potong 3
2biji telur ayam diperasakan bersama :
                          sedikit garam
                          lada hitam yg ditumbuk kasar
                          serbuk perasa
tepung jagung yg secukupnye (tuang dlm pinggan leper supaya senang nak gaul isi ayam)
1/2 peket potato chips perasa kekemaran masing2)-masukkan  dalam plastik dan hancurkan guna roller atau apa2 yang sewaktu dengannye...  :)

cara2ny2:

1. bersihkan isi ayam
2. gaul dalam tepung
3. celup dalam telur
4. gaul dalam serbuk potato chips
5. deep fry hingga kekuningan
6. toskan minyak dan hidangkan...

sure anak2 suka...