Wednesday, September 21, 2011

Apple crumble tartlet

Apple crumble tartlet
Assalam..ni resepi dr sooo yummy apple crumble..tp cheFa telah derhaka kan sikit..dr guna sos kastard cheFa tukar kan jadi ala2 tart telur..yg penting sedap...Camne cara buat atau modified ikutlah selera sendiri...

Bahan2:
7biji epal hijau, dikupas kulit dan dipotong dadu

1 biji buah lai (XL- kalau saiz kecil, guna 2 biji)-dikupas kulit dan didadu juga

1/2 cawan gula

1/4 cawan gula perang

1/3 cawan air

1 batang kulit kayu manis (1 inci)

Secubit garam

Cara membuatnya:


1. Campurkan buah-buahan tadi di dalam periuk. Asingkan 1 cawan dan ketepikan dulu. Masukkan gula, air dan kulit kayu manis ke dalam periuk dan masak inti menggunakan api sederhana.

2. Apabila mendidih kacau sentiasa inti, hingga sebati. Apabila epal hancur dan hampir pekat, keluarkan kulit kayu manis dan masukkan 1 cawan buahan tadi ke dalam periuk (supaya inti ada rasa rangup apabila dikunyah)

3. Apabila inti pekat, tutup api dan ketepikan dulu.

Bahan-bahan 'crumble':

2  cawan tepung gandum

100gm margerin

1/2 cawan nestum original dewasa

1/2.cawan oat

Bahan2 kastard telur

1/2 cawan tepung kastard

1 tin susu cair

3 biji telur

1/4 cawan gula

Sedikit esen vanila

Cara membuatnya:

1. Masukkan tepung dan margerin ke dalam mangkuk. Gaul ramas menggunakan hujung jari hingga menjadi serbuk roti.

2. Masukkan nestum+oay dan gaul rata.

3. Sediakan loyang empat persegi 18 sm x 18 sm. (loyang bulat pun tak apa) Lengserkan dengan margerin. Panaskan oven ke suhu 180 darjah api atas dan bawah.

4. ambil 1/2 adunan crumble dan ratakan di dalam loyang. Jangan ditekan. Masukkan kesemua inti dan ratakan. Akhir sekali ambil lebihan 'crumble dan ratakan menutupi semua inti.

5. Blend sume bahan utk kastard telur.masak sebentar atas dapur hingga sedikit pekat.tuang kan atas apple crumble tu..

5. Masukkan loyang di rak bawah sekali dan bakar lebih kurang 20 minit pada suhu 190 C, atau hingga Apple Crumble berbau wangi.