Tuesday, April 5, 2011

MARTABAK MAGGIE

ASSALAM...ujn n ribut kt JB..nasib baik sempat angkat baju di jemuran...ari ni x nak dinner nasi...smlm dinner dgn mee goreng mamak yg kureng" kemamakkan nyer...hehehehehe...kureng itam kot..guna mee tanpa asid borik...baik utk perut..  :)
mlm ni nk buat martabak maggie...simple sgt...ank2 mesti suka..mula2 buat dulu Cik Abg terperanjat bla cheFa ckp "i masak martabak",agknye terlintas dihati "biaq betui bini aku masak "Martabak"..resepi ni dpt dari Kak Meriah..kakak kt opis yg paling comel..

bahan2:
4 bungkus maggie- di rebus n toskan
1/2 bungkus daging kisar
1 labu bwg besar-potong dadu
2 ulas bwg putih
1 sudu besar rempah kari
3 bungkus serbuk kari maggie
1 tangkai daun sup n daun bawang
sedikit serbuk perasa
garam&gula
8 biji telur

cara2:
1. tumis bawang besar n putih..
2. masukkan rempah kari, serbuk kari maggie n sedikit air..
3. masukkan daging masak sampai kering..masukkan daun sup n daun bawang
4. gaul maggie dan daging serta telur( klu cheFa, letakkan dulu kuantiti yg nk buat dlm mangkuk lain-nisbah 2telur:1bungkus maggie)
5. pukul telur n tuangkan ke dlm mangkuk td..gaul rata..
6. panaskan kuali leper n tuangkan anggaran 1 senduk buatkan bentuk bulat..(cam roti canai)
7. bila 1 side tu dh msk,terbalikkan..angkat n hidangkan

*bla dh siap mmg x de nmpk rupa cam maggie

Monday, April 4, 2011

MEE CELUP BLACK ORANGE...

Td g makan dgn adik tersyg-nik kt restoran Black Orange,BBU..khas masakan kelantan..so cheFa try mee celup..wallahhhh...mmg sedap,cukup rencah,masin,manis n pedasnye...smp berpeluh2..kna lak order jus apple suam..kuar sume peluh gantleman..hahaha...blk imh trus surf tenet cari resepi..yg cheFa dpt ni mgkin rasanya sama cm kt restoran tu..bla bkk peti es,sume bhn ada..esk blh projek..huhu..

Mee Celup (Kelantan)   

Bahan-Bahan:
mee kuning/bihun/kuew tiew 
lobak jeruk 
ikan bilis goreng 
kangkung 
kacang tanah tumbuk 
garam 
gula 
perasa 
limau nipis 
bawang putih (ditumbuk dan digoreng) bahan-bahan sup 
perut lembu 
daging lembu 
rempah sup 

Cara:
terlebih dahulu sediakan sup. Rebus perut dan daging hingga empuk. Rebus bersama rempah sup (bunjut). 

Cara-cara menyediakan mee celup 
ambik mee kuning dan kangkung celupkan ke dalam kuah sup. Lepastu masukkan dalam mangkuk dan curahkan kuah sup tadi (panas)serta tambahkan kacang tumbuk, ikan bilis goreng, bawang putih goreng, lobak jeruk, perasa (garam,gula dan serbuk perasa), daun bawang dan perahkan sedikit limau nipis.
Cadangan Hidangan:
dihidangkan ketika masih panas. Lagi terangkat sekiranya sup menggunakan air rebusan gear box dan lemak dicampur sekali...

* kt umh ni xprnh bli perut lembu..cheFa guna daging je lh..

sweet sour sosej

assalam...tenangnye ptg ni...sambil2 tu layan RATU the Movie..ok gak citenye...xdelah gedikx sgt cite ni...
ari ni dh penat kuar masuk umh utk mcm2 urusan..so cheFa msk dish yg paling simple...ank2 suka ni...

bahan2:

1 peket sosej dipotong menyerong
(ari ni cheFa guna sosej black papper-bikin HOT sikit..he3)
2 ulas bwg merah*
1 ulas bwg putih* ditumbuk
2-4 biji cili padi*
1 biji tomato di belah 4
1 labu bwg besar potong bulat
1 mangkok kecil sos cili
1 mangkok kecil sos tomato
2 sudu sos tiram
gula n garam secukupnya
daun sup, daun bwg n bwg goreng utk hiasan

cara2:

1.tumis bwg n cili, goreng sosej td..
2.masukkan bwg besar goreng sampai bwg tu layu..
3.masukkan semua jenis sos bila dh naik minyak masukkan tomato, gula n garam.
4.bila siap masukkan dlm mangkuk n tabur daun sup,daun bwg n bwg goreng..
siap...