Td g makan dgn adik tersyg-nik kt restoran Black Orange,BBU..khas masakan kelantan..so cheFa try mee celup..wallahhhh...mmg sedap,cukup rencah,masin,manis n pedasnye...smp berpeluh2..kna lak order jus apple suam..kuar sume peluh gantleman..hahaha...blk imh trus surf tenet cari resepi..yg cheFa dpt ni mgkin rasanya sama cm kt restoran tu..bla bkk peti es,sume bhn ada..esk blh projek..huhu..
Mee Celup (Kelantan)
Bahan-Bahan:
mee kuning/bihun/kuew tiew
lobak jeruk
ikan bilis goreng
kangkung
kacang tanah tumbuk
garam
gula
perasa
limau nipis
bawang putih (ditumbuk dan digoreng) bahan-bahan sup
perut lembu
daging lembu
rempah sup
Cara:
terlebih dahulu sediakan sup. Rebus perut dan daging hingga empuk. Rebus bersama rempah sup (bunjut).
Cara-cara menyediakan mee celup
ambik mee kuning dan kangkung celupkan ke dalam kuah sup. Lepastu masukkan dalam mangkuk dan curahkan kuah sup tadi (panas)serta tambahkan kacang tumbuk, ikan bilis goreng, bawang putih goreng, lobak jeruk, perasa (garam,gula dan serbuk perasa), daun bawang dan perahkan sedikit limau nipis.
Cadangan Hidangan:
dihidangkan ketika masih panas. Lagi terangkat sekiranya sup menggunakan air rebusan gear box dan lemak dicampur sekali...
* kt umh ni xprnh bli perut lembu..cheFa guna daging je lh..
No comments:
Post a Comment