Saturday, October 8, 2011

Kek gula hangus @ sarang sumut

Assalam...minggu tetiba teruja nk try wat kek ni..1st attempt x berapa nk jd,so dpt plk resepi dr noraslinda bugal dlm group RESEPI cheFa kt FB...hmmm..alhmdllh menjadi..ni lh resepi nye..


Bahan-bahan
Bahan A
300 gram gula pasir(untuk buat gula hangus)
300 ml air panas
2 sudu besar planta

Bahan B
180 gram tepung gandum*
2 sudu teh soda bikarbonat*
1 1/2 sudu besar serbuk koko*
6 biji telur gred A
200 gram susu pekat manis
11/2 sudu teh esen vanilla
Sedikit pewarna coklat(kalau nak warna lebih gelap tapi saya x bubuh pun)

Cara membuatnya
Bahan A
Masukkan gula pasir ke dalam loyang,masak di atas api perlahan sehingga keperangan dan bertukar pada warna coklat tua,jangan sampai terlalu hangus nanti pahit
Bila gula dah bertukar warna masukkan air panas perlahan2(takut terpercik)
Kemudian masukkan planta,kacau sehingga cair,tutup api

Bahan B
Ayak bahan2 bertanda*
Pukul telur sehingga kembang
Masuk susu pekat manis dan esen vanilla dan pukul lagi
Masukkan bahan2 bertanda* dan teruskan pukul sehingga sebati
Akhir sekali masukkan gula hangus(Bahan A) tadi
Pukul kejap je bagi sebati,dalam kiraan 6 saat
Sapu loyang dengan marjerin dan tabur tepung gandum sekelilingnya
Tuang adunan tadi dan bakar pada suhu 160'c menggunakan api bawah selama 1 jam(bergantung pada kapasiti oven masing2)
Gunakan loyang yg agak tinggi supaya boleh menghasilkan lubang2 atau sarang semut yg cantik
Adunan tidak perlu diperap,boleh terus dibakar

Thursday, October 6, 2011

Karipap kentang

Assalam...dh agk lma cheFa x up date blog..bz dgn ank2 n art craft yg nk kna siapkan...kebetulan ari ni 6/10/2011 ari ulg thn kelahiran ank sulung cheFa, so cheFa luangkan sikit msa buat someting spesel utk dia...tp x de pn yg sgt spesel nye..cuma karipap febret dia jer...tp rasanya cheFa cm terletak lbh sikit rempah kari...actually ni rempah yg beli kt Kedah so "kekarian"nye terlebih sikit klu compare dgn kari cap babas tu...tp apa pun ank2 cheFa ttp mkn dgn selera nye...

Bahan2:
250g tepung gandum
2 sudu besar marjerin - panaskan (klu nk buh semua myk panas pon bleh)
2 sudu besar minyak masak - panaskan
garam
air
INTI
5 biji kentang - bleh juga dicampur
setangkai daun kari dan daun sup cincang halus
2 1/2 sudu besar serbuk kari bancuh dgn sedikit air
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
garam
gula - jika perlu
air
Cara-cara

1.Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). 2.Gaul rata guna sudu sbb panas.Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2.
3.Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.

Untuk buat inti -
1.kentang dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
2.Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut dan juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang air dan garam secukup rasa.
3. Rebus sehingga kentang empuk dan air kering. tutup api.taburkan daun sup.
Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai. Asingkan daun kari.

Psssttt//sapa yg nk wat inti ayam @ dgg proses nye sama jugak..klu nk ltk telur rebus pn blh.masa dh letak inti blh lh buh sekeping telur (yg dibelah 6 bahagian)...pastu klim cm biasa...

He3..hasil bg org yg xsabar cm cheFa...nak cepat siap,bkk api kuat..dh bergerutu karipap nye...