Saturday, October 8, 2011

Kek gula hangus @ sarang sumut

Assalam...minggu tetiba teruja nk try wat kek ni..1st attempt x berapa nk jd,so dpt plk resepi dr noraslinda bugal dlm group RESEPI cheFa kt FB...hmmm..alhmdllh menjadi..ni lh resepi nye..


Bahan-bahan
Bahan A
300 gram gula pasir(untuk buat gula hangus)
300 ml air panas
2 sudu besar planta

Bahan B
180 gram tepung gandum*
2 sudu teh soda bikarbonat*
1 1/2 sudu besar serbuk koko*
6 biji telur gred A
200 gram susu pekat manis
11/2 sudu teh esen vanilla
Sedikit pewarna coklat(kalau nak warna lebih gelap tapi saya x bubuh pun)

Cara membuatnya
Bahan A
Masukkan gula pasir ke dalam loyang,masak di atas api perlahan sehingga keperangan dan bertukar pada warna coklat tua,jangan sampai terlalu hangus nanti pahit
Bila gula dah bertukar warna masukkan air panas perlahan2(takut terpercik)
Kemudian masukkan planta,kacau sehingga cair,tutup api

Bahan B
Ayak bahan2 bertanda*
Pukul telur sehingga kembang
Masuk susu pekat manis dan esen vanilla dan pukul lagi
Masukkan bahan2 bertanda* dan teruskan pukul sehingga sebati
Akhir sekali masukkan gula hangus(Bahan A) tadi
Pukul kejap je bagi sebati,dalam kiraan 6 saat
Sapu loyang dengan marjerin dan tabur tepung gandum sekelilingnya
Tuang adunan tadi dan bakar pada suhu 160'c menggunakan api bawah selama 1 jam(bergantung pada kapasiti oven masing2)
Gunakan loyang yg agak tinggi supaya boleh menghasilkan lubang2 atau sarang semut yg cantik
Adunan tidak perlu diperap,boleh terus dibakar

No comments:

Post a Comment