Saturday, March 19, 2011

BIHUN SUP TULANG UTARA

assalam...ptg ni hujan renyai2 jer...angin yg menyapa pipi ni terasa cm angin kt kg CheFa...rindu plk kt family kt sana..cheFa doakan agar diaorg sume sihat2 jer..ye lah kg nya jauuuhhhh nun di sana...tetiba teringat plk bihun sup ummi cheFa yg kompem 150% lazatzzz,mengancam n unforgetable taste tu...jom tgk bahan n cara nk buat..
esok klu g paso tani blh buat klu ada tulang....yummy2...

BAHAN2:
{A}
2 batang tulang rusuk(klu nk byk isi blh rebuskan daging skali)
1 rempah sup bunjut adabi (bkk bunjut tu amek rempahnye jer-tp kena tumbuk sampai halus)
4 biji bwg besar di belah 4
2-3 sudu lada putih-ditumbuk kasar2
2-3 biji kentang blend
1 mangkuk besar air
garam,gula,serbuk perasa

{B}
1 bungkus bihun i- direndam dengan serbuk kunyit
                         ii- rebus sekejap dlm air panas supaya cukup lembut (jgn terlebih lumbut nnt x  sdp)

{C}
Bahan hiasan n penambah lazat)
sediakan pes sambal tumis (tapi xde ikan bilis)
daun sup&bawang
bawang goreng
2 keping tauhu yg dh digoreng n di potong dadu kecil

CARA2:

1. basuh bersih tulang yg dh di potong
2. masukkan air 3/4 periuk b rebus tulang bersama bawang besar, rempah yg dh ditumbuk& lada putih.
   (rebus sampai empuk-klu guna presure cooker lg cepat)
3. masukkan kentang blend-tujuannya supaya pekat sikit
4. last skali masukkan garam,gula n serbuk perasa.
5. dh cukup rasa tutupkan api.
6. masukkan bihun dlm mangkuk tuang sup,taburkan daun sup&bwg,bwg goreng,tauhu n sambal tumis..

*ni klu kena sambal yg sedap,sup yg cukup rasa,daging yg empuk,mak mertua lalu blkg kompem x nmpk..klu org slatan ni makan dengan sambal kicap..x kisahlh kan..janji sedap...
*teringat zaman skolah dulu,klu abah cheFa amek cheFa dr asrama mesti singgah tapak pasar malam Kilang Lama,Kulim..p pekena bihun sup kt situ..





Thursday, March 17, 2011

Potato curry Dip creakers(pcDc)

Assalam...demam dh beransur pulih..alhamdulillah..so hari ni aktiviti bersama kluarga "ronda2 cari mkn"...almaklumlah hubby cheFa cuti..tp still msk kt umh..ari ni wat "pcDc"..wah glemernye bunyi kn?heh3..actually,biskut lemak berintikan kari kentang celup tepung...
Nk wat pcDc ni senang sgt..lg pn intensen cheFa adakn blog ni coz nk share resipi mudah n lazat dgn ibu2 yg bekerjaya cm cheFa..jom tgk apa tu pcDc..

Bahan:
2 bji kentang yg besar(potong dadu kecil2)
2 sudu serbuk kari
1 pelepah daun kari
2 ulas bwg merah*
1 ulas bwg putih*(racik halus2)
Air secukupnya utk lembutkan kentang
1 keping tauhu goreng(potong dadu)
Serba sepokok daun sup&daun bwg(racik halus)
1/2 sudu serbuk lada hitam& gula
Garam n serbuk perasa
Biskut lemak secukupnya
1 telur
Air secukupnya
Cara:
1 tumis bwg, daun kari n masukkan rempah
2 masukkan kentang n air biarkan smp empuk
3 masukkan tauhu,daun sup&bwg,garam,gula,serbukperasa n lada hitam.
4 tekan/penyetkan kentang tu biar hancur(senang nk sapu ats biskut..)
ketepikan..
5 bancuh tepung gandum,telur n air,buat cair,tapis.
6 sapukan inti kentang td atas biskut.lapis kn dgn 1 lg biskut.
7 celup biskut td dlm tepung..biar rendam lama sikit..nnt bila dh siap dia jd lembut
8 grill ats kuali leper smp jadi kuning keemasan..Potong triangle


siap utk dimakan...

potato curry Dip creaker

Tuesday, March 15, 2011

ROTI POKET

assalam...pg ni buat roti poket lg...ada kwn CheFa-kak jun dh byk kali buat..jeles plk..hehehe,jd pg2 td cheFa buat utk breakfast..wallahhhh....superb (hai,cm masuk bakul angkat sendiri je!!)tp mmg mudah n sedap..as long ank2 n suami suka mkn,cheFa sanggup buat..
*mula2 buat ari tu x smpt nk amek gambo,dh abeh kena bedal..jd kali,siap jer trus amek gambo dulu..tp cheFa lum pandai nak shot angle yg cun...ni je yg termampu...(yg penting sdp kan?)



Bahan A:
1buku roti putih(kembarkan 2 keping,penyetkan dgn roller atau apa2 benda yg blh roll)
2biji telur di pukul
Serbuk roti(bread crump)
Oat segera

Cara2:

1-terap roti dlm bentuk bulat(guna je apa2 mug/mangkuk kecil yg agak2 muat dgn saiz roti)
2-celup dlm telur
3-balik2kan atas berad crump yg dicampur bersama oat
4-goreng dlm minyak panas(api sederhana)

Bahan B:
2 keping dada ayam(dipotong kecil2)
1labu bwg besar(dadu)
3ulas bwg putih(ketuk)
1sudu serbuk kari
1sudu serbuk lada hitam
1btg karot
2biji tomato
1btg daun ketumbar
1sudu sos tiram
Garam&gula(secukup rasa)

Cara2:

1-Tumis bwg..
2-masukkan aym
3-masukkan serbuk kari,sos tiram,serbuk lada,karot yg di potong halus
4-masukkan tomato yg dipotong dadu&daun ketumbar,masak smp kering
5-masukkan garam&gula

*potong melintang roti yg dh digoreng,masukkan inti dlm roti...*

Tadaaaaa...siap utk dimakan.
*klu suka blh makan dgn sos cili n miyonis*
P/S:tq kak leha utk resipi ni..