esok klu g paso tani blh buat klu ada tulang....yummy2...
BAHAN2:
{A}
2 batang tulang rusuk(klu nk byk isi blh rebuskan daging skali)
1 rempah sup bunjut adabi (bkk bunjut tu amek rempahnye jer-tp kena tumbuk sampai halus)
4 biji bwg besar di belah 4
2-3 sudu lada putih-ditumbuk kasar2
2-3 biji kentang blend
1 mangkuk besar air
garam,gula,serbuk perasa
{B}
1 bungkus bihun i- direndam dengan serbuk kunyit
ii- rebus sekejap dlm air panas supaya cukup lembut (jgn terlebih lumbut nnt x sdp)
{C}
Bahan hiasan n penambah lazat)
sediakan pes sambal tumis (tapi xde ikan bilis)
daun sup&bawang
bawang goreng
2 keping tauhu yg dh digoreng n di potong dadu kecil
CARA2:
1. basuh bersih tulang yg dh di potong
2. masukkan air 3/4 periuk b rebus tulang bersama bawang besar, rempah yg dh ditumbuk& lada putih.
(rebus sampai empuk-klu guna presure cooker lg cepat)
3. masukkan kentang blend-tujuannya supaya pekat sikit
4. last skali masukkan garam,gula n serbuk perasa.
5. dh cukup rasa tutupkan api.
6. masukkan bihun dlm mangkuk tuang sup,taburkan daun sup&bwg,bwg goreng,tauhu n sambal tumis..
*ni klu kena sambal yg sedap,sup yg cukup rasa,daging yg empuk,mak mertua lalu blkg kompem x nmpk..klu org slatan ni makan dengan sambal kicap..x kisahlh kan..janji sedap...
*teringat zaman skolah dulu,klu abah cheFa amek cheFa dr asrama mesti singgah tapak pasar malam Kilang Lama,Kulim..p pekena bihun sup kt situ..
{A}
2 batang tulang rusuk(klu nk byk isi blh rebuskan daging skali)
1 rempah sup bunjut adabi (bkk bunjut tu amek rempahnye jer-tp kena tumbuk sampai halus)
4 biji bwg besar di belah 4
2-3 sudu lada putih-ditumbuk kasar2
2-3 biji kentang blend
1 mangkuk besar air
garam,gula,serbuk perasa
{B}
1 bungkus bihun i- direndam dengan serbuk kunyit
ii- rebus sekejap dlm air panas supaya cukup lembut (jgn terlebih lumbut nnt x sdp)
{C}
Bahan hiasan n penambah lazat)
sediakan pes sambal tumis (tapi xde ikan bilis)
daun sup&bawang
bawang goreng
2 keping tauhu yg dh digoreng n di potong dadu kecil
CARA2:
1. basuh bersih tulang yg dh di potong
2. masukkan air 3/4 periuk b rebus tulang bersama bawang besar, rempah yg dh ditumbuk& lada putih.
(rebus sampai empuk-klu guna presure cooker lg cepat)
3. masukkan kentang blend-tujuannya supaya pekat sikit
4. last skali masukkan garam,gula n serbuk perasa.
5. dh cukup rasa tutupkan api.
6. masukkan bihun dlm mangkuk tuang sup,taburkan daun sup&bwg,bwg goreng,tauhu n sambal tumis..
*ni klu kena sambal yg sedap,sup yg cukup rasa,daging yg empuk,mak mertua lalu blkg kompem x nmpk..klu org slatan ni makan dengan sambal kicap..x kisahlh kan..janji sedap...
*teringat zaman skolah dulu,klu abah cheFa amek cheFa dr asrama mesti singgah tapak pasar malam Kilang Lama,Kulim..p pekena bihun sup kt situ..