Saturday, March 19, 2011

BIHUN SUP TULANG UTARA

assalam...ptg ni hujan renyai2 jer...angin yg menyapa pipi ni terasa cm angin kt kg CheFa...rindu plk kt family kt sana..cheFa doakan agar diaorg sume sihat2 jer..ye lah kg nya jauuuhhhh nun di sana...tetiba teringat plk bihun sup ummi cheFa yg kompem 150% lazatzzz,mengancam n unforgetable taste tu...jom tgk bahan n cara nk buat..
esok klu g paso tani blh buat klu ada tulang....yummy2...

BAHAN2:
{A}
2 batang tulang rusuk(klu nk byk isi blh rebuskan daging skali)
1 rempah sup bunjut adabi (bkk bunjut tu amek rempahnye jer-tp kena tumbuk sampai halus)
4 biji bwg besar di belah 4
2-3 sudu lada putih-ditumbuk kasar2
2-3 biji kentang blend
1 mangkuk besar air
garam,gula,serbuk perasa

{B}
1 bungkus bihun i- direndam dengan serbuk kunyit
                         ii- rebus sekejap dlm air panas supaya cukup lembut (jgn terlebih lumbut nnt x  sdp)

{C}
Bahan hiasan n penambah lazat)
sediakan pes sambal tumis (tapi xde ikan bilis)
daun sup&bawang
bawang goreng
2 keping tauhu yg dh digoreng n di potong dadu kecil

CARA2:

1. basuh bersih tulang yg dh di potong
2. masukkan air 3/4 periuk b rebus tulang bersama bawang besar, rempah yg dh ditumbuk& lada putih.
   (rebus sampai empuk-klu guna presure cooker lg cepat)
3. masukkan kentang blend-tujuannya supaya pekat sikit
4. last skali masukkan garam,gula n serbuk perasa.
5. dh cukup rasa tutupkan api.
6. masukkan bihun dlm mangkuk tuang sup,taburkan daun sup&bwg,bwg goreng,tauhu n sambal tumis..

*ni klu kena sambal yg sedap,sup yg cukup rasa,daging yg empuk,mak mertua lalu blkg kompem x nmpk..klu org slatan ni makan dengan sambal kicap..x kisahlh kan..janji sedap...
*teringat zaman skolah dulu,klu abah cheFa amek cheFa dr asrama mesti singgah tapak pasar malam Kilang Lama,Kulim..p pekena bihun sup kt situ..





No comments:

Post a Comment