salam jumaat yg dingin buat rakan2...td dh bertungkus lumus kt dapur buah 2nd adunan untuk blueberry cheese tart.at last ada lg kulit tart yg lebih..lebih kurang 20 biji...hmmmm after dok tenung2 kulit tu terkuar plk mentol (idea) utk jadikan tart telur (egg tartlets)..so trus lh cheFa pn gi godak2 benda2 kt dapur..ni kira 1005 idea sendiri..sumenya main agak2 jer tp ank cheFa ckp sedap secukup rasa...
bahan2 kastard telur (utk 20 biji kulit tart) :
2 sudu besar tepung kastard (membukit)
1 biji telur
3 sudu whipping cream
3-4 sudu gula
3-4 sudu air
secubit garam
1/2 sudu kecil esen vanila
cara2nya :
1. blend sume bahan dlm blender
2. tapis ke dalam mangkuk
3. sudukan kedalam kulit tart.
4. bakar pada suhu 180c selama lebih kurang 10 minit
* kalau ikut adunan di bawah ni blh dapat 90-100 biji kulit tart..so kalau ni buat egg tartlets blh lh darab 5 semua bahan kastard telur tu...
ni bahan2 untuk kulit tart:
300g tepung }
150g butter}
1 sudu garam} gaul semua hingga jadi sebuku doh
1 sudu esen vanila}
1 biji telur}
2 sudu susu tepung}