Friday, July 1, 2011

ayam masak puteri maharani



salam petang jumaat...ari ni cheFa buka esbox tgk ada ayam lg..ni kira last kopekzz lh..saje je cipta resepi baru guna hazel nuts..sedap..taste nye ada lemak2 hazel,wangi daun pandan yg semerbak n pedas lada hitam+ketumbar..jom tgk bahan2 n cara masak nye..

bahan2:
1/2 ekor ayam goreng lemau2
3 sudu besar lada hitam*
1 biji bawang putih*
3 biji bawang merah*
sedikit ketumbar*
sedikit kunyit hidup*
sedikit halia* tumbuk halus
2 helai daun pandan
hazel nuts 20 biji-sangar n tumbuk halus
1/2 kotak santan(klu nak kurangkan pn blh)
sedikit minyak utk menumis
garam, gula n perasa secukupnya

cara2:
1. tumis bahan2 yang di tumbuk halus (hazel nut masukkan kemudian)
2. masukkan ayam n daun pandan yg di pintal
3.masak sekejap baru masukkan hazel nut yg dh di tumbuk
4. masukkan santan n kacau biarkan sampai mendidih
5. tambahkan garam, gula n perasa secukupnya

pssttt: baunye....haaaaaa...mengancam!!