Saturday, March 12, 2011

Cheese cake

BAHAN-BAHAN..

3 biji telur [saiz besar]
250gm tepung optima
2 sudu minyak masak

1 ketul [250gm] creame cheese phildephia
1/2 tin susu pekat yang saiz tinggi [manis ikut suka sebenarnya..:D]

1 ketul cheedar cheese, diparut [kalau nak kurangkan pun ikut suka]

CARA

1. pukul telur sampai kembang
2. masukkan tepung optima, pukul sampai putih krim [sebati]
3. masukkan minyak...pukul bagi rata
4. adunan di bahagi kepada dua dan di masukkan ke dalam loyang yang telah dialas kertas minyak [oles dengan minyak jer pun ok..huhuhu]... atau kalau nak bakar sebagai satu adunan pun boleh.
5. bakar selama 15-20 minit [hingga masak] dengan suhu 250 darjah celcius [ovenku, 180 darjah celcius ajer].. kalau atasnya macam hangus atau coklat hanya buang lapisan atas tu sahaja..
6. ketepi dan sejukkan sebentar [suhu bilik jer..bukan peti ais.. :D]...

Sambil tu...

7. pukul creame cheese dengan susu pekat sehingga menjadi creame dan tidak ber ketul2.

8. mulakan menghias... 1 bahagian kek disapukan dengan 1/3 daripada creame cheese bersusu tadi...
9. kemudian letakkan kek B, sapu baki creame cheese bersusu tadi di keseluruhan kek...atas, tepi..sehingga menutupi keselurahan kek...[bg yang bakar satu adunan..kek masih boleh dibahagi dua stlh msak..atau pun..sapu ajer keseluruhan kek dgn creame cheese bersusu tu..:D.. rasanya lg sedap klu berlayer sbb rasanya sekata...]
10. taburkan parutan cheedar di keseluruhan kek

Friday, March 11, 2011

KARI HIJAU PATANI

assalam...cheFa  xberapa sihat..hmmm...agknya pnt n berjangkit dgn baby yg kena bronchitis (warded 3 hari)
mlm ni plk nk kena g skolah..bertugas utk kem jati diri murid2 Thn 6. so utk dinner mlm ni cheFa masak simple je..lagi pn dh berapa hari kami 1 family x ber"dinner" dgn nasi..

bahan2:
4 bji Cili padi+cili hijau*
5 bji Bwg mrh*
2 bji Bwg putih*
1 btg Serai*
1/2 inci Lengkuas*
2 helai Daun limau purut*  {kisar}
2sudu Rempah kurma
1/2 ekor ayam *{goreng 1/2 masak}
2 biji kentang*  {potong menyerong n goreng}
1 kotak Santan
1 biji bwg besar- belah 6*
1 biji cili merah* {utk hiasan}
Sedikit Daun selasih
2 suduMinyak masak
Garam&gula secukup rasa

Cara2:

1.Pnskan minyak
2.Tumis bhn yg tlh dikisar..masukkan rempah.
3.Masak smpai naik minyak.
4.Masukkan ayam dan kentang kacau n tutup periuk.
5.Bila ayam dh masak,masukkan santan,bwg besar&cili merah.
6.Kecilkan api & kacau(jgn smp pecah santan)
7.Masukkan daun selasih,garam& gula(kalau suka masukkan perasa)

                                                  
                                                      *blh makan dgn nasi @ roti...

Wednesday, March 9, 2011

kari pedas

assalam...
mlm ni cheFa sefamily dinner dgn kari pedas(tanpa santan)+roti canai...
time2 cm ni lah blh dinner sama2 coz hubby cheFa dpt blk cpt..dia ni kuar dgn bulan..blk pn dgn bulan..
nilah kari yg cheFa msk
bahan2nya:

4 sudu besar serbuk kari pedas(cap baba's)
3 ulas bwg putih *
4 ulas bwg merah*
1/2 inci halia*  (*tumbuk halus)
1 btg kulit kayu manis
daun kari
1 peket gajus(sangar sekejap n tumbuk halus)
1/4 ayam(ambil isinya-potong dadu)
2 biji kentang
1/2 karot

cara2:
1.  tumis daun kari n kulit kayu manis
2.  masukkan bahan yg di tumbuk-goreng sampai naik bau
3.  maukkan rempah yg dh dibancuh dgn air.biar kan smpai naik minyak.
4.masukkan kentang.masak smp empuk,masukkan karot.
5.  masukkan ayam n tutup periuk.
6.  bila sume dh lembut n masak, masukkan gajus..kacau.
7.  masukkan garam n serbuk perasa.

siap utk dimakan
*blh di makan dgn roti, roti canai atau nasi..