BAHAN-BAHAN..
3 biji telur [saiz besar]
250gm tepung optima
2 sudu minyak masak
1 ketul [250gm] creame cheese phildephia
1/2 tin susu pekat yang saiz tinggi [manis ikut suka sebenarnya..:D]
1 ketul cheedar cheese, diparut [kalau nak kurangkan pun ikut suka]
CARA
1. pukul telur sampai kembang
2. masukkan tepung optima, pukul sampai putih krim [sebati]
3. masukkan minyak...pukul bagi rata
4. adunan di bahagi kepada dua dan di masukkan ke dalam loyang yang telah dialas kertas minyak [oles dengan minyak jer pun ok..huhuhu]... atau kalau nak bakar sebagai satu adunan pun boleh.
5. bakar selama 15-20 minit [hingga masak] dengan suhu 250 darjah celcius [ovenku, 180 darjah celcius ajer].. kalau atasnya macam hangus atau coklat hanya buang lapisan atas tu sahaja..
6. ketepi dan sejukkan sebentar [suhu bilik jer..bukan peti ais.. :D]...
Sambil tu...
7. pukul creame cheese dengan susu pekat sehingga menjadi creame dan tidak ber ketul2.
8. mulakan menghias... 1 bahagian kek disapukan dengan 1/3 daripada creame cheese bersusu tadi...
9. kemudian letakkan kek B, sapu baki creame cheese bersusu tadi di keseluruhan kek...atas, tepi..sehingga menutupi keselurahan kek...[bg yang bakar satu adunan..kek masih boleh dibahagi dua stlh msak..atau pun..sapu ajer keseluruhan kek dgn creame cheese bersusu tu..:D.. rasanya lg sedap klu berlayer sbb rasanya sekata...]
10. taburkan parutan cheedar di keseluruhan kek
Saturday, March 12, 2011
Friday, March 11, 2011
KARI HIJAU PATANI
assalam...cheFa xberapa sihat..hmmm...agknya pnt n berjangkit dgn baby yg kena bronchitis (warded 3 hari)
mlm ni plk nk kena g skolah..bertugas utk kem jati diri murid2 Thn 6. so utk dinner mlm ni cheFa masak simple je..lagi pn dh berapa hari kami 1 family x ber"dinner" dgn nasi..
bahan2:
4 bji Cili padi+cili hijau*
5 bji Bwg mrh*
2 bji Bwg putih*
1 btg Serai*
1/2 inci Lengkuas*
2 helai Daun limau purut* {kisar}
2sudu Rempah kurma
1/2 ekor ayam *{goreng 1/2 masak}
2 biji kentang* {potong menyerong n goreng}
1 kotak Santan
1 biji bwg besar- belah 6*
1 biji cili merah* {utk hiasan}
Sedikit Daun selasih
2 suduMinyak masak
Garam&gula secukup rasa
Cara2:
1.Pnskan minyak
2.Tumis bhn yg tlh dikisar..masukkan rempah.
3.Masak smpai naik minyak.
4.Masukkan ayam dan kentang kacau n tutup periuk.
5.Bila ayam dh masak,masukkan santan,bwg besar&cili merah.
6.Kecilkan api & kacau(jgn smp pecah santan)
7.Masukkan daun selasih,garam& gula(kalau suka masukkan perasa)
*blh makan dgn nasi @ roti...
mlm ni plk nk kena g skolah..bertugas utk kem jati diri murid2 Thn 6. so utk dinner mlm ni cheFa masak simple je..lagi pn dh berapa hari kami 1 family x ber"dinner" dgn nasi..
bahan2:
4 bji Cili padi+cili hijau*
5 bji Bwg mrh*
2 bji Bwg putih*
1 btg Serai*
1/2 inci Lengkuas*
2 helai Daun limau purut* {kisar}
2sudu Rempah kurma
1/2 ekor ayam *{goreng 1/2 masak}
2 biji kentang* {potong menyerong n goreng}
1 kotak Santan
1 biji bwg besar- belah 6*
1 biji cili merah* {utk hiasan}
Sedikit Daun selasih
2 suduMinyak masak
Garam&gula secukup rasa
Cara2:
1.Pnskan minyak
2.Tumis bhn yg tlh dikisar..masukkan rempah.
3.Masak smpai naik minyak.
4.Masukkan ayam dan kentang kacau n tutup periuk.
5.Bila ayam dh masak,masukkan santan,bwg besar&cili merah.
6.Kecilkan api & kacau(jgn smp pecah santan)
7.Masukkan daun selasih,garam& gula(kalau suka masukkan perasa)
*blh makan dgn nasi @ roti...
Wednesday, March 9, 2011
kari pedas
assalam...
mlm ni cheFa sefamily dinner dgn kari pedas(tanpa santan)+roti canai...
time2 cm ni lah blh dinner sama2 coz hubby cheFa dpt blk cpt..dia ni kuar dgn bulan..blk pn dgn bulan..
nilah kari yg cheFa msk
mlm ni cheFa sefamily dinner dgn kari pedas(tanpa santan)+roti canai...
time2 cm ni lah blh dinner sama2 coz hubby cheFa dpt blk cpt..dia ni kuar dgn bulan..blk pn dgn bulan..
nilah kari yg cheFa msk
bahan2nya:
4 sudu besar serbuk kari pedas(cap baba's)
3 ulas bwg putih *
4 ulas bwg merah*
1/2 inci halia* (*tumbuk halus)
1 btg kulit kayu manis
daun kari
1 peket gajus(sangar sekejap n tumbuk halus)
1/4 ayam(ambil isinya-potong dadu)
2 biji kentang
1/2 karot
cara2:
1. tumis daun kari n kulit kayu manis
2. masukkan bahan yg di tumbuk-goreng sampai naik bau
3. maukkan rempah yg dh dibancuh dgn air.biar kan smpai naik minyak.
4.masukkan kentang.masak smp empuk,masukkan karot.
5. masukkan ayam n tutup periuk.
6. bila sume dh lembut n masak, masukkan gajus..kacau.
7. masukkan garam n serbuk perasa.
siap utk dimakan
*blh di makan dgn roti, roti canai atau nasi..
Subscribe to:
Posts (Atom)