BAHAN-BAHAN..
3 biji telur [saiz besar]
250gm tepung optima
2 sudu minyak masak
1 ketul [250gm] creame cheese phildephia
1/2 tin susu pekat yang saiz tinggi [manis ikut suka sebenarnya..:D]
1 ketul cheedar cheese, diparut [kalau nak kurangkan pun ikut suka]
CARA
1. pukul telur sampai kembang
2. masukkan tepung optima, pukul sampai putih krim [sebati]
3. masukkan minyak...pukul bagi rata
4. adunan di bahagi kepada dua dan di masukkan ke dalam loyang yang telah dialas kertas minyak [oles dengan minyak jer pun ok..huhuhu]... atau kalau nak bakar sebagai satu adunan pun boleh.
5. bakar selama 15-20 minit [hingga masak] dengan suhu 250 darjah celcius [ovenku, 180 darjah celcius ajer].. kalau atasnya macam hangus atau coklat hanya buang lapisan atas tu sahaja..
6. ketepi dan sejukkan sebentar [suhu bilik jer..bukan peti ais.. :D]...
Sambil tu...
7. pukul creame cheese dengan susu pekat sehingga menjadi creame dan tidak ber ketul2.
8. mulakan menghias... 1 bahagian kek disapukan dengan 1/3 daripada creame cheese bersusu tadi...
9. kemudian letakkan kek B, sapu baki creame cheese bersusu tadi di keseluruhan kek...atas, tepi..sehingga menutupi keselurahan kek...[bg yang bakar satu adunan..kek masih boleh dibahagi dua stlh msak..atau pun..sapu ajer keseluruhan kek dgn creame cheese bersusu tu..:D.. rasanya lg sedap klu berlayer sbb rasanya sekata...]
10. taburkan parutan cheedar di keseluruhan kek
assalam....
ReplyDeletex bnyk bahan2 kek tu ye....
yg x bnyk bahan ni senang nak buat...bahan dah ada...
chesz cake sedap..nk try la nnt..ank sedara cik 2 suke kek ni..hahaha =-)
ReplyDeletekena try wat gak cheese cake nie..tp cheese lum bli..
ReplyDeleteMawarmerimba:mmg berbaloi buat ni..lg pn berkat air tangan isteri,suami melekat kt umh..
ReplyDeleteMal:nnt blk semenanjung kita buat sama2
Izaloma:cpt g beli..