assalam...hai..."ter"rajin lh pulak petang ni...cuaca cantik..hati pun riang...Aminul cakap.."iskh..iskh....wat tueh je.." hahahahahaha...ni lah tukang kepok kt umah ni...
ni rasanya paling senang kot...bahannya ada 3 benda jer...xde nak bakar2 kat oven pun..
bahan2 :
250 g kepingan coklat masakan (putih)
100 g kepingan coklat masakan (dark/milk)
2 cawan cornflakes
1 piping bag utk pancitkan coklat hiasan
cara2 :
1. masak coklat putih sampai betul2 cair
2. tuangkan dalam mangkuk dan masukkan cornflakes gaul rata
3. sudukan dalam tray sebesar duit 50sen
4. masak pula coklat (dark/milk) cheFa guna dark coklat
5. masukkan coklat dalam piping bag, potong hujung (sikit jer tau biar dapat lines yg halus dan cantik)
7. pancitkan atas flakes yang dah siap di atas tray
pssttt..: klu nak boleh gantikan hiasan atas tu dgn coklat kaler lain..ikut kreativiti masing2..
Friday, October 28, 2011
Thursday, October 27, 2011
Almond Chip
Salam jumaat buat semua... Ahad minggu depan dh nak raya haji...so cheFa dh buat "sedikit" persediaan..hehe.. Biskut almond chip (suji badam)!!!
Senang sgt...jom lh jengah2 resepi nye...
Bahan2:
150gm mentega
30gm minyak sapi
80gm gula kaster
1/2 tsp esen vanilla
50gm serbuk badam
60gm tepung suji
220gm tepung gandum
1/4 tsp serbuk penaik
Cara2:
1. Pukul mentega, minyak sapi, gula dan esen vanilla hingga berkrim.
2. Kemudian masukkan pula tepung suji, tepung gandum, serbuk penaik dan serbuk badam.
3. Uli lembut adunan dan terap dengan acuan bulat atau di sukai.
4. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140c selama 30 minit atau sampai kekuningan.
Senang sgt...jom lh jengah2 resepi nye...
Bahan2:
150gm mentega
30gm minyak sapi
80gm gula kaster
1/2 tsp esen vanilla
50gm serbuk badam
60gm tepung suji
220gm tepung gandum
1/4 tsp serbuk penaik
Cara2:
1. Pukul mentega, minyak sapi, gula dan esen vanilla hingga berkrim.
2. Kemudian masukkan pula tepung suji, tepung gandum, serbuk penaik dan serbuk badam.
3. Uli lembut adunan dan terap dengan acuan bulat atau di sukai.
4. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140c selama 30 minit atau sampai kekuningan.
Wednesday, October 26, 2011
NASI ULAM UTAGHA
assalam...dh ujan lg kt JB...sebenarnye nk bg tau yang cheFa ni dr malam td dok berbayang-bayang nasi ulam cm ummi cheFa buat...so ari ni dgn penuh semangat waja cheFa pn buat...tp biasalah kan..tinggal kt tgh2 bandar ni kt mana nak cari ulam-ulam kampung...jadi apa yang ada depan mata je lah...
bahan2:
1cawan beras - masak cm mansak nasi biasa(biar berderai)
2-3 sudu makan sambal blacan (sume kawan2 pandaikan wat sambal blacan)
segenggam kelapa parut (amil yg putih jer) goreng hingga kuning keemasan dan tumbuk msa masih panas2 (tp jangan sampat jadi kerisik yg nak wat kari @ rendang tu, cuma jadi halus dan berderai)
2 sudu makan lada hitam }
2 batang serai-mayang halus }
1/2 inci lengkuas } sume ni ditumbuk lumat2
1 inci halia }
untuk ulam-ulaman:
1/2 helai daun kunyit
5-10 tangkai daun kesom }
sedikit daun pegaga} guna kan daun kunyit tu untuk balut semua ulam2 tu dan potong halus2 *pisau mesti
*klau ada pucuk gajus } betul2 tajam bru hirisannya halus n cantik
1 kuntum bunga kantan }
1 labu bawang besar potong bulat } yang dua2 ni pun kena hiris halus2
cara2 :
1. sejukkan nasi dalam bekas (klu nasi masih panas, bla kita gaul, ulam akan lebam)
2. tuangkan sume bahan yang disediakan, gaul rata. tambahkan garam klu tak cukup masin.
pssttt.....boleh dimakan bersama ikan kering, telur asin dan asam pedas utara atau sayur keladi..
Tuesday, October 25, 2011
Sagon Nyioq
assalam...slmat deepavali buat rakan2 yg menyambutnya...dh 2 ari bercuti kt Melaka..hmmm betul2 ronda2 melaka sampai sakit kaki..tapi anak2 sangat enjoy..the best part g shopping kt gerai2 yg jual kraf tangan tu..dalam byk2 jenis makanan tradisional yg dijual, sagon jugak yg diaorang pilih...agaknya diaorang biasa mkn kt sekolah kot...
AMARAN: JANGAN BERCAKAP @ KETAWA MASA MAKAN SAGON NI...nnt menyembur klu x pun takut tersedak...
nilah bahan-bahanya :
AMARAN: JANGAN BERCAKAP @ KETAWA MASA MAKAN SAGON NI...nnt menyembur klu x pun takut tersedak...
nilah bahan-bahanya :
- 1 biji kelapa parut (cheFa gantikan dgn 2 cawan kelapa kering)
- 200 gm tepung beras
- 50 gm tepung pulut
- 80 gm gula halus
Cara-cara
- goreng kelapa parut / kelapa kering sehingga separuh kering atau sehingga wangi
- Kemudian masukkan tepung beras n tepung pulut.
- Goreng kesemuanya hingga garing n berderai
- Sejukkan dulu , baru digaul dgn gula halus
- Klu zaman kecik2 dulu tgk org bungkus dlm plastik aiskrim...yang kt melaka ni dia guna A4 paper dia war calong dan bungkus...siap ada jalur kalerfull lg..
pssssttttt : ikut lah kreativiti masing2 cmne nak balut...janji sedap....
Subscribe to:
Posts (Atom)