Ni resepi yg cheFa dpt dr my fren..
cheesecake
Bahan-bahan ( utk size bekas 23cm cake tin )
1. Bahan utk base: 250gm digestive biscuits (dihancurkan atau tumbuk kasar), 120gm butter (butter tu dicairkan)
* Mula2 sediakan base. Campur biskut hancur dan butter yg telah dicairkan. Masukkan ke dlm bekas dan tekan hingga padat dan rata. Boleh sejukkan.
2. Bahan utk topping: 150gm plain flour, 40gm caster sugar, 75gm butter
500gm cream cheese
100gm caster sugar
3 biji telur
250ml whipping cream
2 tablespoon tepung jagung
* Pukul cream cheese, caster sugar dan tepung jagung sehingga lembut.
Masukkan telur, 1 at one time, beat well after each addition. Lepas masukkan 1 biji, pukul. Dah sebati, masukkan lagi, repeat hingga habis telur.
Masukkan whipping cream dan mixed well
3. Tuangkan adunan ke dalam bekas yang berisi base tadi.
4. Bakar pada 150C selama 1 jam.
Pssstttt.....
Cheese cake mmg lembut, jadi tak perlu test guna lidi utk tgk dah masak ke tak.
Kek ni tahan lama kalau letak dalam peti ais.
Saturday, October 22, 2011
Mee kolok
Assalam...ari ni my laling ah pek x mo mkn nasi..teringat plk smlm g umh sis-in-law ada resepi mee kolok..sempat salin..tgk cm senang.so blh try ari ni..bahan2 sume dh ada...cheFa nk guma yee mee...jom tgk bahan2 nye..
3-4 gulung yee mee
1 sdm perencah sup
100 g daging lembu(ayam pn blh)
air secukupnya
sedikit garam
5 ulas bawang putih (dicincang)
8 biji cili api
1 sdt serbuk lada hitam
4 sudu makan minyak masak
5 sb kicap manis
1 sb kicap pekat
2 biji limau kasturi (ambil jusnya)
daun bawang dan daun sup (dihiris)
1 sdt sos ikan
Sedikit perahan jus lemon
Cara²:
1) 1.UNTUK SUP : Rebus daging bersama perencah sup, garam dan air secukupnya. Rebus sampai empuk. Setelah masak, toskan daging dan hiriskan nipis2. Ketepikan kuah/supnya.
2) UNTUK MEE : Rebuskan mee bersama sedikit garam sehingga lembut. Keluarkan dan toskan.
3) panaskan 2 sdm minyak masak dlm kuali. Goreng bawang putih sehingga garing. Keluarkan. Masukkan pula mi yg tlh ditoskan ke dlm kuali dan goreng sebentar menggunakan minyak bekas bawang td. Perasakan dgn jus lemon, sos ikan dan sedikit garam. Keluarkan dan ketepikan.
4) dlm kuali yg sama, panaskan 2 sdm minyak masak dan goreng daging yang tlh dihiris td. Masukkan kicap pekat, 1/2 sb kicap manis, serbuk lada hitam dan secubit garam. Keluarkan.
5) UNTUK SAMBAL : Tumbuk/kisar cili api dgn 1 ulas bawang putih hingga lumat. Kemudian gaulkan bersama kicap manis dan perahan jus limau kasturi. (kalau xde kicap manis, boleh guna kicap masin dan tambah sedikit gula)
6) Cara Menghidang : Sediakan pinggan hidangan. Masukkan mi, tuangkan sambal kicap sedikit dan gaulkan. Kemudian taburkan daging, bawang putih yg tlh digoreng garing dan hiaskan dgn daun bawang. Sediakan jg semangkuk sup yg ditabur dgn daun sup sbg kuahnya jika suka.
3-4 gulung yee mee
1 sdm perencah sup
100 g daging lembu(ayam pn blh)
air secukupnya
sedikit garam
5 ulas bawang putih (dicincang)
8 biji cili api
1 sdt serbuk lada hitam
4 sudu makan minyak masak
5 sb kicap manis
1 sb kicap pekat
2 biji limau kasturi (ambil jusnya)
daun bawang dan daun sup (dihiris)
1 sdt sos ikan
Sedikit perahan jus lemon
Cara²:
1) 1.UNTUK SUP : Rebus daging bersama perencah sup, garam dan air secukupnya. Rebus sampai empuk. Setelah masak, toskan daging dan hiriskan nipis2. Ketepikan kuah/supnya.
2) UNTUK MEE : Rebuskan mee bersama sedikit garam sehingga lembut. Keluarkan dan toskan.
3) panaskan 2 sdm minyak masak dlm kuali. Goreng bawang putih sehingga garing. Keluarkan. Masukkan pula mi yg tlh ditoskan ke dlm kuali dan goreng sebentar menggunakan minyak bekas bawang td. Perasakan dgn jus lemon, sos ikan dan sedikit garam. Keluarkan dan ketepikan.
4) dlm kuali yg sama, panaskan 2 sdm minyak masak dan goreng daging yang tlh dihiris td. Masukkan kicap pekat, 1/2 sb kicap manis, serbuk lada hitam dan secubit garam. Keluarkan.
5) UNTUK SAMBAL : Tumbuk/kisar cili api dgn 1 ulas bawang putih hingga lumat. Kemudian gaulkan bersama kicap manis dan perahan jus limau kasturi. (kalau xde kicap manis, boleh guna kicap masin dan tambah sedikit gula)
6) Cara Menghidang : Sediakan pinggan hidangan. Masukkan mi, tuangkan sambal kicap sedikit dan gaulkan. Kemudian taburkan daging, bawang putih yg tlh digoreng garing dan hiaskan dgn daun bawang. Sediakan jg semangkuk sup yg ditabur dgn daun sup sbg kuahnya jika suka.
Tuesday, October 18, 2011
Mee goreng putih
Assalam...ari ni g kedai tgk ada mee putih (klu nk tau mee ni warna kuning tp shape dia leper x mcm mee kuning yang bulat2 tu)..rasa pun lain xde rasa cm mee kuning tu..so ptg ni msk mee putih utk minum petang cum dinner. Along pn lum blk dari praktis rugbi so ni kira dinner utk dia n my hubby.(cheFa 1 family mmg jarang mkn nasi mlm2)
Bahan2 (utk makan 5-7org)
2 bungkus mee putih (bilas n tos kan)
Isi auam secukupnye
Rempah bihun goreng (cheFa beli brand ADABI)
udang (klu nak tp kitorang xleh mkn udang)
Sedikit fish cake & fish ball
3 ulas bawang putih di mayang
2 biji cili padi di ketuk pecah2
3 pokok sawi n taugeh(anggaran 30sen)
5-7 sudu makan kacang tanah yg telah dikisar
Utk hiasan:
2 biji telur yang didadar
2 keping tauhu goreng
Sedikit daun sup&daun bawang
Cili merah yang dipotong menyerong
Cara2:
1. Tumis bawang putih dan cili padi.
2. Masukkan ayam bersama tulangnye sekali..baru rasa manis (termasuk udang fish ball n fish cake)
3. Bila ayam dh msk masukkan rempah bihun goreng ADABI n kacang tanah
4. Masukkan sawi n taugeh bersama mee putih
5. Klu x masin blh renjis2 kan dgn kicap cair.
6. Hiasan dgn bahan2 hiasan yg disediakan.
Ppssstt....nape cheFa letak kacang goreng tu eh?? Sebab,rasanye ada lemak crunchy...mmg best....
Bahan2 (utk makan 5-7org)
2 bungkus mee putih (bilas n tos kan)
Isi auam secukupnye
Rempah bihun goreng (cheFa beli brand ADABI)
udang (klu nak tp kitorang xleh mkn udang)
Sedikit fish cake & fish ball
3 ulas bawang putih di mayang
2 biji cili padi di ketuk pecah2
3 pokok sawi n taugeh(anggaran 30sen)
5-7 sudu makan kacang tanah yg telah dikisar
Utk hiasan:
2 biji telur yang didadar
2 keping tauhu goreng
Sedikit daun sup&daun bawang
Cili merah yang dipotong menyerong
Cara2:
1. Tumis bawang putih dan cili padi.
2. Masukkan ayam bersama tulangnye sekali..baru rasa manis (termasuk udang fish ball n fish cake)
3. Bila ayam dh msk masukkan rempah bihun goreng ADABI n kacang tanah
4. Masukkan sawi n taugeh bersama mee putih
5. Klu x masin blh renjis2 kan dgn kicap cair.
6. Hiasan dgn bahan2 hiasan yg disediakan.
Ppssstt....nape cheFa letak kacang goreng tu eh?? Sebab,rasanye ada lemak crunchy...mmg best....
Monday, October 17, 2011
Tauhu sumbat dan saus kacang
Assalam..td beli tauhu..tp xde plan nk masak apa. Dok releks2 dpn TV tgk plk chef ni masak tauhu sumbat..bakak peti ais semua bahan ada..apa salahnya buat kan...
Bahan2 nye:
6kpg tauhu diperap dgn garam & digoreng
1 mangkuk timun & karot di parut panjang2
Sedikit taugeh dicelur sekejap
1 cawan mentega kacang yg kasar
3biji cili merah di bkend dgn air suam
2-3 sudu air gula merah
1/2 biji lemon diperah jus nya
Garam secukup rasa
Cara2nye:
1. Potong tauhu kepada bentuk segitiga dan belah tengah tauhu.
2. Gaulkan semua jenis sayur dan sumbatkan dalam tauhu.
3. Gaulkan semua bahan untuk sos dalam mangkuk.
4. Tuangkan di atas tauhu..klu x nak tuang atas tauhu boleh juga celup (dip)
Bahan2 nye:
6kpg tauhu diperap dgn garam & digoreng
1 mangkuk timun & karot di parut panjang2
Sedikit taugeh dicelur sekejap
1 cawan mentega kacang yg kasar
3biji cili merah di bkend dgn air suam
2-3 sudu air gula merah
1/2 biji lemon diperah jus nya
Garam secukup rasa
Cara2nye:
1. Potong tauhu kepada bentuk segitiga dan belah tengah tauhu.
2. Gaulkan semua jenis sayur dan sumbatkan dalam tauhu.
3. Gaulkan semua bahan untuk sos dalam mangkuk.
4. Tuangkan di atas tauhu..klu x nak tuang atas tauhu boleh juga celup (dip)
Sunday, October 16, 2011
TIRAMISU d'NoNNa
assalam...hmmmm...ahad yg cukup santai..td dh brunch..mkn nasi lemak buatan sendiri..igt nk masak someting petang ni tp cm malaz..rasa nk rehat jer..jd bkk TV3 tgk NONA..ari ni dia ajar wat tiramisu..so cpt2 cheFa bkk google cari resepi nya..ada mcm2 versi..yg cheFa nak wat ni rasanye yg paling simple..jom lh tgk bahan2nye...nnt cheFa upload gambo nye..
Bahan2 :
Bahan2 :
- 1 biji sponge kek atau apa2 kek
- 250ml whipping cream
- 200ml cream cheese
- 1/2 cawan gula halus
- 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
- 1 sudu makan serbuk nescafe
- serbuk koko untuk hiasan
Cara-cara
- Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
- Satukan gula, cheese dan cream
- Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
- Potong kek pada 3 bahagian
- Susun 1 bahagian dalam bekas
- Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
- Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
- Susun lagi bahagian yang selebihnya
- Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
- Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...
pssttt : yg kt TV3 td dia wat flavour durian..x guna sponge kek tp guna biskut tiramisu.. bahan2 lain sama jer...
Subscribe to:
Posts (Atom)