Saturday, October 22, 2011

Cheesecake

Ni resepi yg cheFa dpt dr my fren..


cheesecake

Bahan-bahan ( utk size bekas 23cm cake tin )
1.  Bahan utk base: 250gm digestive biscuits (dihancurkan atau tumbuk kasar), 120gm butter (butter tu dicairkan)
*  Mula2 sediakan base. Campur biskut hancur dan butter yg telah dicairkan. Masukkan ke dlm bekas dan tekan hingga padat dan rata. Boleh sejukkan.

2.  Bahan utk topping: 150gm plain flour, 40gm caster sugar, 75gm butter
500gm cream cheese
100gm caster sugar
3 biji telur
250ml whipping cream
2 tablespoon tepung jagung
*  Pukul cream cheese, caster sugar dan tepung jagung sehingga lembut.
Masukkan telur, 1 at one time, beat well after each addition. Lepas masukkan 1 biji, pukul. Dah sebati, masukkan lagi, repeat hingga habis telur.
Masukkan whipping cream dan mixed well

3.  Tuangkan adunan ke dalam bekas yang berisi base tadi.

4.  Bakar pada 150C selama 1 jam.


Pssstttt.....
Cheese cake mmg lembut, jadi tak perlu test guna lidi utk tgk dah masak ke tak.

 Kek ni tahan lama kalau letak dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment