Ni resepi yg cheFa dpt dr my fren..
cheesecake
Bahan-bahan ( utk size bekas 23cm cake tin )
1. Bahan utk base: 250gm digestive biscuits (dihancurkan atau tumbuk kasar), 120gm butter (butter tu dicairkan)
* Mula2 sediakan base. Campur biskut hancur dan butter yg telah dicairkan. Masukkan ke dlm bekas dan tekan hingga padat dan rata. Boleh sejukkan.
2. Bahan utk topping: 150gm plain flour, 40gm caster sugar, 75gm butter
500gm cream cheese
100gm caster sugar
3 biji telur
250ml whipping cream
2 tablespoon tepung jagung
* Pukul cream cheese, caster sugar dan tepung jagung sehingga lembut.
Masukkan telur, 1 at one time, beat well after each addition. Lepas masukkan 1 biji, pukul. Dah sebati, masukkan lagi, repeat hingga habis telur.
Masukkan whipping cream dan mixed well
3. Tuangkan adunan ke dalam bekas yang berisi base tadi.
4. Bakar pada 150C selama 1 jam.
Pssstttt.....
Cheese cake mmg lembut, jadi tak perlu test guna lidi utk tgk dah masak ke tak.
Kek ni tahan lama kalau letak dalam peti ais.
No comments:
Post a Comment