Tuesday, October 25, 2011

Sagon Nyioq

assalam...slmat deepavali buat rakan2 yg menyambutnya...dh 2 ari bercuti kt Melaka..hmmm betul2 ronda2 melaka sampai sakit kaki..tapi anak2 sangat enjoy..the best part g shopping kt gerai2 yg jual kraf tangan tu..dalam byk2 jenis makanan tradisional yg dijual, sagon jugak yg diaorang pilih...agaknya diaorang biasa mkn kt sekolah kot...

AMARAN: JANGAN BERCAKAP @ KETAWA MASA MAKAN SAGON NI...nnt menyembur klu x pun takut tersedak...


nilah bahan-bahanya :


  • 1 biji kelapa parut (cheFa gantikan dgn 2 cawan kelapa kering)
  • 200 gm tepung beras
  • 50 gm tepung pulut
  • 80 gm gula halus

Cara-cara

  1. goreng kelapa parut / kelapa kering sehingga separuh kering atau sehingga wangi
  2. Kemudian masukkan tepung beras n tepung pulut.
  3. Goreng kesemuanya hingga garing n berderai
  4. Sejukkan dulu , baru digaul dgn gula halus
  5.  Klu zaman kecik2 dulu tgk org bungkus dlm plastik aiskrim...yang kt melaka ni dia guna A4 paper dia war calong dan bungkus...siap ada jalur kalerfull lg..

pssssttttt : ikut lah kreativiti masing2 cmne nak balut...janji sedap....

No comments:

Post a Comment