Saturday, August 27, 2011

Ayam Gajus

Assalam..semalam berbuka, cheFa buat ayam gajus..disebabkan gajus yg peket tu xde..cheFa kidnap je gajus masin Tong Garden dlm peti ais tu..jg kurangkan garam ye..

Bahan2:
Isi ayam – dipotong kecil
2-3 ulas bawang putih cincang halus
4-5 cili kering digoreng sekejap
sedikit sos ikan [nampla]
2 tbsp sos tiram
1 tbsp kicap manis
gula perang secukup rasa [nak ganti dgn honey pun boleh]
1 tbsp cili panggang thai [nam prik pau] – kalau takde guna cili merah tumbuk pun boleh
air secukupnya
gajus yg dah disangrai/bakar secukupnya
daun bwg/daun ketumbar – dipotong kasar-kasar
minyak masak n sedikit sedikit minyak bijan
sedikit serbuk lada putih

Cara2:

1.Panaskan minyak dan tumis bawang putih sampai naik bau dan masukkan cili then kacau lagi ..
2.masukkan ayam hingga agak2 hampir masak..
3.masukkan sos tiram, kicap manis, gula dan sos ikan.
4.Kacau hingga mesra (tambahkan air jika perlu)
5.Masukkan cili kering dan gajus dan lada hitam
6.Gaul dan akhir sekali masukkan daun bawang.
Slamat mencuba!!

Mee goreng Mamak

Assalam...berbuka td kmi mkn mee goreng mamak...simple je..

Bahan2:

2biji bwg merah di mayang
2biji telur
3biji cili padi di tumbuk kasar2
1biji tomato dibelah 4
1/2 kg mee kuning
(kt paso tani UDA ni ada mee kuning yg kering-produk muslim so leh guna tanpa was2)
3sudu besar cili boh
2sudu sos cili
3sudu sos tomato
1sudu kicap pekat
2sudu kicap cair
Sedikit daging yg telah direbus
Sedikit udang (ni petua kakak cheFa-udang tu masak sekejap dgn sedikit minyak,dh kuar air
udang tu angkat n buangkan minyak td,jgn guna lg)
Sepokok sawi
Segenggam taugeh


Cara2:
1.tumis bwg n cili..
2.tolak ketepi dan pecahkan telur,biar srkejap baru kacau..
3.dh berketul2 baru masukkan cili boh,semua kicap,semua sos..
4.masukkan dgg n udang
5.masukkan sawi&taugeh.kacau sekejap trus masukkan mee..
6.klu x masukkan kicap klu x cukup masin..

InsyaALLAH..rasanya mmg wallahhh...sodap!!

Tuesday, August 23, 2011

Biskut asam manis

biskut asam manis...my febret...sorri ye kali ni x nak share gambar coz cheFa nye biskut dh jadi BISKUT SI HITAM MANIS (hangus sikit coz tinggalkan oven n berkejar g amek anak blk tuition..hehehe...)

250 gm mentega
150 gm gula perang
1 biji kuning telur
2 sudu makan madu
50 gm gajus – kisar halus
50 gm asam gambir (haw flakes) – hancurkan
200 gm tepung gandum
Bahan hiasan:
Kuning telur
Asam gambir (haw flakes)
Cara Penyediaan:
Pukul mentega, gula perang, telur kuning dan madu hingga sebati.
Masukkan gajus, asam gambir dan tepung gandum, gaul sehingga membentuk doh.
Taburkan tepung pada meja kerja untuk mengelakkan doh melekat.
Canai doh anggaran setebal 8mm. Terap mengikut corak yang anda suka dan susun atas dulang pembakar yang telah digris.
Sapu kuning telur pada permukaan atas dan letakkan sekeping asam gambir sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 180ÂșC selama lebih kurang 15 hingga 20 minit.

Famos amos chococip

assalam...sikit hari dulu (ceh..ni phrase ala2 org singapura) dlm FB kecoh sal famos amos ni..ni jer bahan2 yg mudah...blh buat sndiri jer..

Bahan-bahannya:

1 cawan mentega @ 227 g
 3/4 cawan gula halus
1 cawan gula perang
2 biji telur
1 sk esen vanila
2 cawan tepung serbaguna
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder
2 1/2 oat blend tp jgn halus sangat
 1 1/2 cawan coklat chip
1/2 sk garam
1 cawan coklat bar(apa2 brand pn blh)
2 biji telur
1 1/2 cawan kekacang almond @ pecan @ walnut yang telah dicincang
(panaskan sekejap dlm oven)

Cara membuatnya:

1.Pukul mentega dan kedua-dua gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur dan vanila dan pukul lagi.
3. Masukkan tepung, oat, garam, baking powder dan soda bikarbonat.
4. Masukkan choc chips, choc bar dan kacang. Gaul rata.
5. Bulatkan atau sudukan dan letak di atas dulang pembakar dengan jarak 2 inci.
6. Bakar selama 10-12 minit dengan suhu 160C.
7. Sejukkan dahulu sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara

FITNESS CHOC LITE..


Ni resepi yg simple...

2 cawan fitness cereals
badam secukupnye
apa2 kekacang yang ada kt  dapur
100 gm cooking coklat (double boiled)
paper cups

cara2:

1. Campur aemua kekacang n cereals dlm bowl
2. gaul kan dengan coklat yg telah di cai kan..
3. sudu kan dalam paper cup
4. hiaskan dengan badam..
(lg sedap klu dapat letakkan cocktail nuts brand tong garden tu)

cookies ni x perlu masak..biarkan coklat tu mengeras pada suhu bilik jer..senang bhaaaa...

Puding roti marble / pelangi...

cheFa amek gambar ni b4 di kukus..yg dh kukus dah slamat dlm perut anak2...

Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )
12 keping roti putih - disiat2
2 cawan susu sejat/susu segar (atau campuran kedua2 susu)
4 sb susu manis
1/2 cawan gula halus (boleh kurangkan)
2 biji telur
3 sb tepung jagung
2 sb mentega/majerin
1 sk esen vanilla
1/4 sk garam
100 g choc. cair / 3 sb serbuk koko (utk corak marble)
pewarna merah,kuning,hijau (utk corak pelangi)
Cara-cara

 Satukan kesemua bahan2 kecuali choc dan pewarna di dalam mangkuk.
 Kisar bahan2 tadi hingga halus.
 Bahagi adunan kpd 2 bahagian dan bubuh choc pd 1 bahagian.Marblekan adunan berselang-seli warna di dalam loyang yg telah digris keliling.
 Kukus puding hingga masak selama 30-35 min.
Biarkan puding sejuk di dalam loyang.
 Potong dan sajikan.

daging masak merah

assalam..actually dh lama wat daging masak merah ni..cuma x sempat nk upload gambar jer..n lately bz dgn kerja skolah...(hmmm dari kecik p sklah smp besar pn p sklah gak...best tau!! hehehehe)



  • 1/2 kilo daging dipotong nipis n direbus dengan pewarna merah sehingga lembut
  • 1 biji bawang besar dipotong bulat
  • 1 biji cili 
  • 1 cm halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang serai di titik
  • 1 helai daun limau purut
  • 2 sudu besar sos cili, 
  • 2 s/b sos tomato 
  • 2 s/b sos tiram.. 
  • garam , gula
  • cara2:
  •  1.Tumiskan bawang besar.. bawang putih n halia sehingga kekuningan, masukkan serai bersama2..
  • 2. Masukkan sos cili, sos tomato n sos tiram... klu kering tambah air skit... 
  • 3. Masukkan garam.. serbuk perasa klu suka blh letak (optional).. tapi cheFa tak letak sbb mmg x suka serbuk2 perasa ni....jgn lupa daun limau purut
  • 4. Masukkan daging rebus tadi.. masak hingga sebati..
  • 5. Masukkan cili daun sup n daun bawang..