Assalam...cuti dh bermula..maklum2 je lah..yg ada kt rumah mmg semua yg aktif n lasak...cukup masa je mesti dengar "ummi masak ape? Dh lapar ni..." so b4 tido cheFa dh plan nak masak apa..(bkn senang nk jadi seorang ibu tau...
Hari ni cheFa buat nasi-tak-lemak,sambal tumis ikan bilis, sayur kukus n pepes ayam.. So cheFa nk kongsi resepi pepes ayam ni yg cheFa namakan PEPES AYAM SETIA. Sbb ank2 setia menanti tepi dapur nk tunggu pepes ni siap dimasak...
2 kg fillet ayam dibersihkan dan ditos airnye
4 biji lada hijau dipotong serong
1/2 cwn daun selasih
5 biji buah keras * disangar
2cm kunyit hidup * disangar
2cm halia * disangar
2cm lengkuas * disangar
1 btg serai *
7 biji bawang putih *
7 biji bawang kecil *
6 btg lada merah *
5 btg lada padi *
1'' belacan bakar
garam dan gula melaka secukupnye
daun pisang utk membalut
Cara2:
1. kisar bahan2 bertanda * kemudian ditumis hingga wangi.
2. masukkan isi ayam, lada hijau , daun selasih , garam dan gula melaka
3. masak sebentar dan cukupkan rasanya.
4. sudukan bahan yg dimasak tadi kedlm daun pisang..bungkus saperti lepat atau otak2(cucuk hujung daun dgn lidi) dan bakar sebentar.
angkat dan boleh lah dihidangkan.
Saturday, November 19, 2011
Bingka Roti Berlauk
Assalam...ari tu msa kitorang buat jamuan akhir tahun kt sklah..my ank dara (murid paaaling cheFa syg)cik layla bwk bingka ni..sedap sgt..so cheFa minta resepinya...(sdp nye pasal siap mintak2 lg..he3..x malu)...
Ni lah resepinya...cheFa prepare bahan2 b4 solat maghrib, pas isya' siap..mkn nye time breakfast td...
ahan Bingka:
1 buku kecil roti }10 -12 keping
800 ml santan @1/2 biji kelapa * sy guna susu UHT
3 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar butter} cairkan
3 biji telur
garam
Cara:
1- Roti dikoyakkan dan rendamkan dengan santan sehingga kembang.
2- Gaulkan semua bahan lain dengan roti yg telah direndam supaya sebati.
3- Masukkan dalam loyang 10 x 10 yg telah disapukan dgn minyak.
4-Bakar dalam oven 18 drjh C selama 30 minit.
5-Keluarkan loyang dan taburkan bahan berlauk dan bakar lagi selama 30 minit.
6- Bila telah masak taburkan bahan hiasan.
7- Potong dan dan hidangkan.
Bahan Lauk:
400 gm daging kisar - Sy guna daging ayam kisar
2 labu bawang besar }potong dadu
1 biji kentang } potong dadu kecil
1 batang carrot }potong dadu kecil
3 subu besar rempah kari
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
minyak
garam
Bahan Hiasan/hiriskan:
daun sup
daun bawang
cili merah
bawang goreng
Cara:
1- Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar sehingga layu dan wangi.
2- Masukkan daging kisar yg telah dicincang. Kacau rata.
3-Masukkan rempah kari dan kacau sehingga naik minyak.
4-Masukkan kentang, carrot, garam, sos cili & sos tomato. Kacau rata.
5-Masakkan sehingga kentang dan carrot lembut.
6-Bila telah masak masukkan dalam pinggan. (jangan ambil lebihan minyak)
Ni lah resepinya...cheFa prepare bahan2 b4 solat maghrib, pas isya' siap..mkn nye time breakfast td...
ahan Bingka:
1 buku kecil roti }10 -12 keping
800 ml santan @1/2 biji kelapa * sy guna susu UHT
3 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar butter} cairkan
3 biji telur
garam
Cara:
1- Roti dikoyakkan dan rendamkan dengan santan sehingga kembang.
2- Gaulkan semua bahan lain dengan roti yg telah direndam supaya sebati.
3- Masukkan dalam loyang 10 x 10 yg telah disapukan dgn minyak.
4-Bakar dalam oven 18 drjh C selama 30 minit.
5-Keluarkan loyang dan taburkan bahan berlauk dan bakar lagi selama 30 minit.
6- Bila telah masak taburkan bahan hiasan.
7- Potong dan dan hidangkan.
Bahan Lauk:
400 gm daging kisar - Sy guna daging ayam kisar
2 labu bawang besar }potong dadu
1 biji kentang } potong dadu kecil
1 batang carrot }potong dadu kecil
3 subu besar rempah kari
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
minyak
garam
Bahan Hiasan/hiriskan:
daun sup
daun bawang
cili merah
bawang goreng
Cara:
1- Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar sehingga layu dan wangi.
2- Masukkan daging kisar yg telah dicincang. Kacau rata.
3-Masukkan rempah kari dan kacau sehingga naik minyak.
4-Masukkan kentang, carrot, garam, sos cili & sos tomato. Kacau rata.
5-Masakkan sehingga kentang dan carrot lembut.
6-Bila telah masak masukkan dalam pinggan. (jangan ambil lebihan minyak)
Sunday, November 13, 2011
Tumpi2my ahpek...
Assalam dan salam 1 Mlaysia buat teman2...haiiii rezki masuk mencurah2 2 minggu ni...tempahan coklat n cup kek sentiasa ada...rezki kn...jgn tolak...td terfikir kn wat tumpi utk my laling ahpek...so cari lh kt google...dlm byk2 resepi,yg cheFa jumpa, yg ni lh nmpk kuantitinya sedikit..rasa2nya sesuai lh utk "saya budak baru belajar" cm cheFa..insyaALLAH cuti sklh ni blh lh cheFa try..harap2 menjadi...my laling ahpek mmg suka ni...
Bahan-bahan :
300 gm tepung beras
4 sudu makan ketumbar
2 sudu makan jintan manis
2 sudu makan jintan putih
6 biji buah keras
50 gm udang kering
4 ulas bawang putih
1 sentimeter kunyit hidup
2 biji telur (kecil)
550-600 ml santan cair (dari 1 biji kelapa)
garam dan serbuk perasa secukupnya
500-600 gm kacang tanah kecil (jemur beberapa jam sebelum digunakan)
ikan bilis kering secukupnya (buang perut dan kepalanya)
(Untuk tumpi: gunakan 300 gm kacan hijau yang direndam selama 8 jam kemudian
toskan airnya.
Cara:
1. Cuci ketumbar dan jintan kemudian toskan dan tumbuk atau kisar bersama buah keras, udang kering, bawang putih dan kunyit hidup. Jika dikisar, tambahkan 200 ml air.
2. Satukan tepung beras, bahan kisar, telur, santan, garam dan serbuk perasa.
3. Untuk menggoreng rempeyek atau tumpi, panaskan minyak dalam kuali kemudian bubuh sedikit adunan kedalam senduk bersama sedikit kacang tanah dan ikan bilis (utk rempeyek) atau kacang hijau dan ikan bilis (utk tumpi),
4. kemudian curahkan adunan di tepi kuali dan biarkan hingga masak.
Bahan-bahan :
300 gm tepung beras
4 sudu makan ketumbar
2 sudu makan jintan manis
2 sudu makan jintan putih
6 biji buah keras
50 gm udang kering
4 ulas bawang putih
1 sentimeter kunyit hidup
2 biji telur (kecil)
550-600 ml santan cair (dari 1 biji kelapa)
garam dan serbuk perasa secukupnya
500-600 gm kacang tanah kecil (jemur beberapa jam sebelum digunakan)
ikan bilis kering secukupnya (buang perut dan kepalanya)
(Untuk tumpi: gunakan 300 gm kacan hijau yang direndam selama 8 jam kemudian
toskan airnya.
Cara:
1. Cuci ketumbar dan jintan kemudian toskan dan tumbuk atau kisar bersama buah keras, udang kering, bawang putih dan kunyit hidup. Jika dikisar, tambahkan 200 ml air.
2. Satukan tepung beras, bahan kisar, telur, santan, garam dan serbuk perasa.
3. Untuk menggoreng rempeyek atau tumpi, panaskan minyak dalam kuali kemudian bubuh sedikit adunan kedalam senduk bersama sedikit kacang tanah dan ikan bilis (utk rempeyek) atau kacang hijau dan ikan bilis (utk tumpi),
4. kemudian curahkan adunan di tepi kuali dan biarkan hingga masak.
Subscribe to:
Posts (Atom)