Saturday, November 19, 2011

Bingka Roti Berlauk

Assalam...ari tu msa kitorang buat jamuan akhir tahun kt sklah..my ank dara (murid paaaling cheFa syg)cik layla bwk bingka ni..sedap sgt..so cheFa minta resepinya...(sdp nye pasal siap mintak2 lg..he3..x malu)...


Ni lah resepinya...cheFa prepare bahan2 b4 solat maghrib, pas isya' siap..mkn nye time breakfast td...


ahan Bingka:

1 buku kecil roti }10 -12 keping
800 ml santan @1/2 biji kelapa * sy guna susu UHT
3 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar butter} cairkan
3 biji telur
garam

Cara:

1- Roti dikoyakkan dan rendamkan dengan santan sehingga kembang.
2- Gaulkan semua bahan lain dengan roti yg telah direndam supaya sebati.
3- Masukkan dalam loyang 10 x 10 yg telah disapukan dgn minyak.
4-Bakar dalam oven 18 drjh C selama 30 minit.
5-Keluarkan loyang dan taburkan bahan berlauk dan bakar lagi selama 30 minit.
6- Bila telah masak taburkan bahan hiasan.
7- Potong dan dan hidangkan.

Bahan Lauk:

400 gm daging kisar - Sy guna daging ayam kisar
2 labu bawang besar }potong dadu
1 biji kentang } potong dadu kecil
1 batang carrot }potong dadu kecil
3 subu besar rempah kari
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
minyak
garam

Bahan Hiasan/hiriskan:

daun sup
daun bawang
cili merah
bawang goreng

Cara:

1- Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar sehingga layu dan wangi.
2- Masukkan daging kisar yg telah dicincang. Kacau rata.
3-Masukkan rempah kari dan kacau sehingga naik minyak.
4-Masukkan kentang, carrot, garam, sos cili & sos tomato. Kacau rata.
5-Masakkan sehingga kentang dan carrot lembut.
6-Bila telah masak masukkan dalam pinggan. (jangan ambil lebihan minyak)

2 comments:

  1. mmg...dh 2 kali buat minggu ni..still rasa cam x puas mkn..cm nak wat lg jer...

    ReplyDelete