Assalam...ptg ni dok dpn umh tgk pokok betik..dah ada yg masak..tetiba teringat lak duku ummi pernah buat sos guna betik..dh tanya ummi,ni lh resepi nya..
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji betik masak ranum, kisar halus
10 biji cili merah
10 biji cili padi merah, jenis siam (optional)
1 mangkuk air
1 1/2 cwn gula pasir
garam secukup rasa)
6 ulas bawang putih
1 cwn cuka makan,1/3 camca besar tepung ubi*
1 camca besar air*(*disatukan dan kacau rata )
CARA MEMBUATNYA :-)
Kisar halus cili merah, bawang putih dan cili padi dengan 100 ml air, tuang dalam periuk bersama betik kisar, gula pasir dan garam. Kacau dan masak hingga mendidih, perlahankan api dan masak hingga pekat sambil dikacau selalu.
Masukkan cuka makan , kacau dan tuang bancuhan tepung ubi. Masak sekejap hingga sos kelihatan pekat dan berkilat. Matikan api. Biarkan sejuk sebelum disimpan dalan botol yang bersih dan kering.
Untuk tahan lama jika tidak masukkan bahan awet ,simpan sos dalam peti sejuk.
Friday, May 6, 2011
Monday, May 2, 2011
Pretzel
Aunt Fa soft pretzel
(tukaq nama Aunt annie's pretzel yg femes tu pd aunt Fa..hehehe)
A:
1 1/2 cwn air suam
1 1/8 dry yeast
2 sm gula perang
1 1/8 sudu teh garam
1 cwn tepung roti
3 cwn tepung gandum biasa
B:
2 cwn air suam(agak pns)
2 sudu mkn baking soda
C:
4 sudu mkn butter di cairkan
*Serbuk kayu manis+gula perang
*serbuk cheese
*ni optional..xnak pn xpe..
Cara2:
1.masukkan yis dlm air yg suam kuku dlm mangkuk,kacau smp sebati.campur gula & garam,kacau smp sebati.tambahkan tepung sikit2 smp jd doh dan elestik.biarkan naik selama 1/2 jam.
2.sementara tunggu doh naik,sediakan baking soda & 2cwn air suam kacau rata..tujuannya utk "mandikan" doh yg dah kita roll panjang(cm nk wat keropok lekor) bla doh dh naik cantik,buat roll cm keropok lekor.saiz dlm 1/2 inci lebar)..
3.rendamkan sebentar(dlm5saat) dlm bancuhan soda.letakkan atas loyang yg telah di lenser dgn butter.biarkan dia naik lg skali..
4.pastu bolehlah bakar dalam oven dgn suhu 170darjah selama 10minit@sampai roti pretzel berkukar kening keemasan.blh lah sapukan dgn butter dan sprinkle dgn serbuk kayu manis yg dicampur gula perang..
Klu nk tabur cheese pn blh..ikut suka hati..janji sedap....
(tukaq nama Aunt annie's pretzel yg femes tu pd aunt Fa..hehehe)
A:
1 1/2 cwn air suam
1 1/8 dry yeast
2 sm gula perang
1 1/8 sudu teh garam
1 cwn tepung roti
3 cwn tepung gandum biasa
B:
2 cwn air suam(agak pns)
2 sudu mkn baking soda
C:
4 sudu mkn butter di cairkan
*Serbuk kayu manis+gula perang
*serbuk cheese
*ni optional..xnak pn xpe..
Cara2:
1.masukkan yis dlm air yg suam kuku dlm mangkuk,kacau smp sebati.campur gula & garam,kacau smp sebati.tambahkan tepung sikit2 smp jd doh dan elestik.biarkan naik selama 1/2 jam.
2.sementara tunggu doh naik,sediakan baking soda & 2cwn air suam kacau rata..tujuannya utk "mandikan" doh yg dah kita roll panjang(cm nk wat keropok lekor) bla doh dh naik cantik,buat roll cm keropok lekor.saiz dlm 1/2 inci lebar)..
3.rendamkan sebentar(dlm5saat) dlm bancuhan soda.letakkan atas loyang yg telah di lenser dgn butter.biarkan dia naik lg skali..
4.pastu bolehlah bakar dalam oven dgn suhu 170darjah selama 10minit@sampai roti pretzel berkukar kening keemasan.blh lah sapukan dgn butter dan sprinkle dgn serbuk kayu manis yg dicampur gula perang..
Klu nk tabur cheese pn blh..ikut suka hati..janji sedap....
Sunday, May 1, 2011
PekNga nyioq muda
PekNga nyioq muda
3cwn tepung gandum
1 cawan kelapa parut
1biji telur
Air - ikut kepekatan
Sedikit garam
Minyak msk
Cara-cara
Satukan kesemua bahan,jgn terlalu pekat atau cair.Agak2 mcm nak buat cekodok.
Panaskan minyak dlm kuali leper(frying pan) ,tuangkan adunan kedalam dan tutup sebentar,supaya pekNga tu masak sekata,twrbalikkan.bila dh masak angkat dan hidangkan dgn sambal tumis.
Kecik2 dulu Tok cheFa slalu buat..lagi musim cuti sklh..mmg clear..pas mkn ramai terjun dlm bendang..huhuhu..enjoy giler beb...he3
3cwn tepung gandum
1 cawan kelapa parut
1biji telur
Air - ikut kepekatan
Sedikit garam
Minyak msk
Cara-cara
Satukan kesemua bahan,jgn terlalu pekat atau cair.Agak2 mcm nak buat cekodok.
Panaskan minyak dlm kuali leper(frying pan) ,tuangkan adunan kedalam dan tutup sebentar,supaya pekNga tu masak sekata,twrbalikkan.bila dh masak angkat dan hidangkan dgn sambal tumis.
Kecik2 dulu Tok cheFa slalu buat..lagi musim cuti sklh..mmg clear..pas mkn ramai terjun dlm bendang..huhuhu..enjoy giler beb...he3
Subscribe to:
Posts (Atom)