Monday, May 2, 2011

Pretzel

Aunt Fa soft pretzel
(tukaq nama Aunt annie's pretzel yg femes tu pd aunt Fa..hehehe)

A:
1 1/2 cwn air suam
1 1/8 dry yeast
2 sm gula perang
1 1/8 sudu teh garam
1 cwn tepung roti
3 cwn tepung gandum biasa
B:
2 cwn air suam(agak pns)
2 sudu mkn baking soda
C:
4 sudu mkn butter di cairkan
*Serbuk kayu manis+gula perang
*serbuk cheese
*ni optional..xnak pn xpe..

Cara2:
1.masukkan yis dlm air yg suam kuku dlm mangkuk,kacau smp sebati.campur gula & garam,kacau smp sebati.tambahkan tepung sikit2 smp jd doh dan elestik.biarkan naik selama 1/2 jam.

2.sementara tunggu doh naik,sediakan baking soda & 2cwn air suam kacau rata..tujuannya utk "mandikan" doh yg dah kita roll panjang(cm nk wat keropok lekor) bla doh dh naik cantik,buat roll cm keropok lekor.saiz dlm 1/2 inci lebar)..
3.rendamkan sebentar(dlm5saat) dlm bancuhan soda.letakkan atas loyang yg telah di lenser dgn butter.biarkan dia naik lg skali..
4.pastu bolehlah bakar dalam oven dgn suhu 170darjah selama 10minit@sampai roti pretzel berkukar kening keemasan.blh lah sapukan dgn butter dan sprinkle dgn serbuk kayu manis yg dicampur gula perang..
Klu nk tabur cheese pn blh..ikut suka hati..janji sedap....

No comments:

Post a Comment