Saturday, August 27, 2011

Ayam Gajus

Assalam..semalam berbuka, cheFa buat ayam gajus..disebabkan gajus yg peket tu xde..cheFa kidnap je gajus masin Tong Garden dlm peti ais tu..jg kurangkan garam ye..

Bahan2:
Isi ayam – dipotong kecil
2-3 ulas bawang putih cincang halus
4-5 cili kering digoreng sekejap
sedikit sos ikan [nampla]
2 tbsp sos tiram
1 tbsp kicap manis
gula perang secukup rasa [nak ganti dgn honey pun boleh]
1 tbsp cili panggang thai [nam prik pau] – kalau takde guna cili merah tumbuk pun boleh
air secukupnya
gajus yg dah disangrai/bakar secukupnya
daun bwg/daun ketumbar – dipotong kasar-kasar
minyak masak n sedikit sedikit minyak bijan
sedikit serbuk lada putih

Cara2:

1.Panaskan minyak dan tumis bawang putih sampai naik bau dan masukkan cili then kacau lagi ..
2.masukkan ayam hingga agak2 hampir masak..
3.masukkan sos tiram, kicap manis, gula dan sos ikan.
4.Kacau hingga mesra (tambahkan air jika perlu)
5.Masukkan cili kering dan gajus dan lada hitam
6.Gaul dan akhir sekali masukkan daun bawang.
Slamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment