assalam..actually dh lama wat daging masak merah ni..cuma x sempat nk upload gambar jer..n lately bz dgn kerja skolah...(hmmm dari kecik p sklah smp besar pn p sklah gak...best tau!! hehehehe)
- 1/2 kilo daging dipotong nipis n direbus dengan pewarna merah sehingga lembut
 - 1 biji bawang besar dipotong bulat
 - 1 biji cili
 - 1 cm halia
 - 2 ulas bawang putih
 - 1 batang serai di titik
 - 1 helai daun limau purut
 - 2 sudu besar sos cili,
 - 2 s/b sos tomato
 - 2 s/b sos tiram..
 - garam , gula
 - cara2:
 - 1.Tumiskan bawang besar.. bawang putih n halia sehingga kekuningan, masukkan serai bersama2..
 - 2. Masukkan sos cili, sos tomato n sos tiram... klu kering tambah air skit...
 - 3. Masukkan garam.. serbuk perasa klu suka blh letak (optional).. tapi cheFa tak letak sbb mmg x suka serbuk2 perasa ni....jgn lupa daun limau purut
 - 4. Masukkan daging rebus tadi.. masak hingga sebati..
 - 5. Masukkan cili daun sup n daun bawang..
 
No comments:
Post a Comment