Tuesday, August 23, 2011

daging masak merah

assalam..actually dh lama wat daging masak merah ni..cuma x sempat nk upload gambar jer..n lately bz dgn kerja skolah...(hmmm dari kecik p sklah smp besar pn p sklah gak...best tau!! hehehehe)



  • 1/2 kilo daging dipotong nipis n direbus dengan pewarna merah sehingga lembut
  • 1 biji bawang besar dipotong bulat
  • 1 biji cili 
  • 1 cm halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang serai di titik
  • 1 helai daun limau purut
  • 2 sudu besar sos cili, 
  • 2 s/b sos tomato 
  • 2 s/b sos tiram.. 
  • garam , gula
  • cara2:
  •  1.Tumiskan bawang besar.. bawang putih n halia sehingga kekuningan, masukkan serai bersama2..
  • 2. Masukkan sos cili, sos tomato n sos tiram... klu kering tambah air skit... 
  • 3. Masukkan garam.. serbuk perasa klu suka blh letak (optional).. tapi cheFa tak letak sbb mmg x suka serbuk2 perasa ni....jgn lupa daun limau purut
  • 4. Masukkan daging rebus tadi.. masak hingga sebati..
  • 5. Masukkan cili daun sup n daun bawang..


No comments:

Post a Comment