Assalam...pg2 td dh g ronda pasar tani..tgk udang yg segar2 teringin lak nk buat char kuey teow..FYI, paste char kuey teow ni blh disimpan dlm peti ais..so buat lebih pn xper.nma lh tau kan nnt masa raya blh masak bla tetiba ada tetamu dtg...
Bahan2:
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sudu besar sos tiram
3 sudu kecil kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil petis
2 sudu besar pati ikan bilis / pati udang
2 sudu kecil garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sudu kecil)
1 sudu kecil gula
Untuk Mee
300 gm kuey teow
1 sudu besar cili boh
kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur
Cara-cara
UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
UTK KUEY TIAW- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4 sudu besar paste tadi. Masukkan udang yg telah direbus tadi dan kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min jer, pastikan api kuat semasa memasak.
**Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tapi petis kena tambah lagi, jd 1 sudu besar. Paste ini juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tapi kalau rasa cam tawar leh adjust eh..
No comments:
Post a Comment