Friday, August 19, 2011

Tart Nanas


Bahan2:

250 gm butter(seketul)
1/2 senduk nasi gula icing
1/2 senduk nasi susu tepong
11/2 biji kuning telor
Tepong gandum medium protien @ Superfine (tuang sikit2,agak2 smp doh x melekat kt tgn)

Cara membuatnyer:

1.Pukul mentega,telor,gula dan susu tepong hingga putih.
2.Masukkan tepong dan gaul hingga menjadi adunan yang lembut
3.Ambil sedikit adunan,leperkan dan letak inti di tengahnyer.Bentukkan seperti nenas dan gunting2kan.Sapu kuning telor yg tlh di campurkan dgn sedikit pewarna kuning telor.Bakar dgn suhu 180C utk lbh kurang 20min..

INTI JEM NENAS:

4 biji nenas-parut dan buang airnyer
21/2 cawan gula
2 helai daun pandan
5 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum buah pelaga.

Semuanyer di masak hingga kering dan pekat....

Tip-Jangan uli adunan,cukup sekadar kita menggaulkannyer hingga sebati sahaja.adunan doh akan menjadi keras jika di uli terlalu lama.

CheFa amek resepi kak Rozie..mmg sdp..secukup rasa...

No comments:

Post a Comment