Sunday, August 14, 2011

Biskut Masam Manis

Assalam...hmmm esk dh masuk hari ke 15 berpuasa..pantasnya masa berlalu..
Mlm ni nk share resepi feberet cheFa..tp chefa mls nk terap guna acuan jd cheFa gentel bulat2 jer...

250 gm mentega
150 gm gula perang
1 biji kuning telur
2 sudu makan madu
50 gm gajus – kisar halus
50 gm asam gambir (haw flakes) – hancurkan
200 gm tepung gandum
Bahan hiasan:
Kuning telur
Asam gambir (haw flakes)
Cara Penyediaan:
Pukul mentega, gula perang, telur kuning dan madu hingga sebati.
Masukkan gajus, asam gambir dan tepung gandum, gaul sehingga membentuk doh.
Taburkan tepung pada meja kerja untuk mengelakkan doh melekat.
Canai doh anggaran setebal 8mm. Terap mengikut corak yang anda suka dan susun atas dulang pembakar yang telah digris.
Sapu kuning telur pada permukaan atas dan letakkan sekeping asam gambir sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 180ÂșC selama lebih kurang 15 hingga 20 minit.

* gambar lum sempat nk upload..byk resepi bln ramadan ni yg cheFa x sempat nk upload..

No comments:

Post a Comment