Saturday, August 20, 2011

Rendang Serai Daging

2kg daging batang pinang
2 biji kelapa 
1/2 biji di buat kerisik 
1kg bawang merah dimayang & digoreng
1 labu bawang putih ( di kisar )
3 " halia ( di kisar )
30 batang serai di hiris nipis & digoreng
2 paket kecil rempah kari 
1 rempah rendang adabi
2 cawan minyak untuk menumis
1 keping gula kabung
1/2 sudu kecil ajinomoto
garam & gula secukup rasa
1 cawan cili boh ( ikut kepedasan )
5 helai daun kunyit ( dihiris halus )


Cara2:
1. Daging di potong ikut suka dan bersihkan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yang telah di kisar bersama rempah kari sehingga pecah minyak.
3. Masukkan daging dan masak sehingga air daging kering.
4. Masukkan bawang dan serai yg dh digoreng.
5. Masukkan santan dan kerisik serta bahan2 perasa.
6. Masak sehingga daging empok dan sedikit pekat.
7. Masukkan daun kunyit.
8. Kacau sehingga rata dan tutup api.

No comments:

Post a Comment