Thursday, August 18, 2011

Lai chee kang A.K.A chee kong

Bahan2:
kurma merah
biji teratai
kembang semangkuk
cendawan putih - potong kecil2
halwa kundur
gula batu secukupnya
biji selasih
Sagu biji (warna-warni)
Buah kabung

(Guna dalam segenggam setiap jenis ke... sebab kalau dah campur2 nt jadi banyak )
cara2:
1. Rebus kurma merah, cendawan putih dan biji teratai hingga empuk.
2. Bila empuk masukkan gula batu mengikut rasa dan halwa kundur.
(boleh tambah air jika air dah berkurangan dan rasa agak manis)
3. rendam kembang semangkuk, sagu biji dalam air panas hingga kembang.(dlm mangkuk berasingan)
4. rendam juga biji selasih dalam air panas/sejuk.
5. Angkat rebusan kurma dan masukkan kembang semangkuk yang telah kembang di dalam mangkuk  serta biji selasih.
6. Campurkan semua bahan n air rebusan td dan hidangkan.

* boleh masukkan laici dalam tin atau nata de coco. Klu zaman cheFa kecik2 dulu, slalu minum lai chee kang yg di letak telur puyuh rebus..perrggghh..mmg terangkat!

Ada orang suka bubuh kacang goreng, kismis,  ikut kreativiti masing2.

Psstt: Sedap diminum suam2 dan amat menyegarkan badan setelah meminumnya....

No comments:

Post a Comment