Wednesday, October 26, 2011

NASI ULAM UTAGHA

assalam...dh ujan lg kt JB...sebenarnye nk bg tau yang cheFa ni dr malam td dok berbayang-bayang nasi ulam cm ummi cheFa buat...so ari ni dgn penuh semangat waja cheFa pn buat...tp biasalah kan..tinggal kt tgh2 bandar ni kt mana nak cari ulam-ulam kampung...jadi apa yang ada depan mata je lah...

bahan2:

1cawan beras - masak cm mansak nasi biasa(biar berderai)

2-3 sudu makan sambal blacan (sume kawan2 pandaikan wat sambal blacan)
segenggam  kelapa parut (amil yg putih jer) goreng hingga kuning keemasan dan tumbuk msa masih panas2 (tp jangan sampat jadi kerisik yg nak wat kari @ rendang tu, cuma jadi halus dan berderai)

2 sudu makan lada hitam }
2 batang serai-mayang halus }
1/2 inci lengkuas }     sume ni ditumbuk lumat2
1 inci halia }

untuk ulam-ulaman:
1/2 helai daun kunyit
5-10 tangkai daun kesom  }
sedikit daun pegaga}       guna kan daun kunyit tu untuk balut semua ulam2 tu dan potong halus2 *pisau mesti                      
*klau ada pucuk gajus }   betul2 tajam bru hirisannya halus n cantik  

1 kuntum bunga kantan }
1 labu bawang besar potong bulat } yang dua2 ni pun kena hiris halus2

cara2 :

1. sejukkan nasi dalam bekas (klu nasi masih panas, bla kita gaul, ulam akan lebam)
2. tuangkan sume bahan yang disediakan, gaul rata. tambahkan garam klu tak cukup masin.

pssttt.....boleh dimakan bersama ikan kering, telur asin dan asam pedas utara atau sayur keladi..



No comments:

Post a Comment