Saturday, October 22, 2011

Mee kolok

Assalam...ari ni my laling ah pek x mo mkn nasi..teringat plk smlm g umh sis-in-law ada resepi mee kolok..sempat salin..tgk cm senang.so blh try ari ni..bahan2 sume dh ada...cheFa nk guma yee mee...jom tgk bahan2 nye..

3-4 gulung yee mee
1 sdm perencah sup
100 g daging lembu(ayam pn blh)
air secukupnya
sedikit garam
5 ulas bawang putih (dicincang)
8 biji cili api
1 sdt serbuk lada hitam
4 sudu makan minyak masak
5 sb kicap manis
1 sb kicap pekat
2 biji limau kasturi (ambil jusnya)
daun bawang dan daun sup (dihiris)
1 sdt sos ikan
Sedikit perahan jus lemon

Cara²:
1) 1.UNTUK SUP : Rebus daging bersama perencah sup, garam dan air secukupnya. Rebus sampai empuk. Setelah masak, toskan daging dan hiriskan nipis2. Ketepikan kuah/supnya.

2) UNTUK MEE : Rebuskan mee bersama sedikit garam sehingga lembut. Keluarkan dan toskan.

3) panaskan 2 sdm minyak masak dlm kuali. Goreng bawang putih sehingga garing. Keluarkan. Masukkan pula mi yg tlh ditoskan ke dlm kuali dan goreng sebentar menggunakan minyak bekas bawang td. Perasakan dgn jus lemon, sos ikan dan sedikit garam. Keluarkan dan ketepikan.


4) dlm kuali yg sama, panaskan 2 sdm minyak masak dan goreng daging yang tlh dihiris td. Masukkan kicap pekat, 1/2 sb kicap manis, serbuk lada hitam dan secubit garam. Keluarkan.

5) UNTUK SAMBAL : Tumbuk/kisar cili api dgn 1 ulas bawang putih hingga lumat. Kemudian gaulkan bersama kicap manis dan perahan jus limau kasturi. (kalau xde kicap manis, boleh guna kicap masin dan tambah sedikit gula)

6) Cara Menghidang : Sediakan pinggan hidangan. Masukkan mi, tuangkan sambal kicap sedikit dan gaulkan. Kemudian taburkan daging, bawang putih yg tlh digoreng garing dan hiaskan dgn daun bawang. Sediakan jg semangkuk sup yg ditabur dgn daun sup sbg kuahnya jika suka.

No comments:

Post a Comment