Thursday, October 6, 2011

Karipap kentang

Assalam...dh agk lma cheFa x up date blog..bz dgn ank2 n art craft yg nk kna siapkan...kebetulan ari ni 6/10/2011 ari ulg thn kelahiran ank sulung cheFa, so cheFa luangkan sikit msa buat someting spesel utk dia...tp x de pn yg sgt spesel nye..cuma karipap febret dia jer...tp rasanya cheFa cm terletak lbh sikit rempah kari...actually ni rempah yg beli kt Kedah so "kekarian"nye terlebih sikit klu compare dgn kari cap babas tu...tp apa pun ank2 cheFa ttp mkn dgn selera nye...

Bahan2:
250g tepung gandum
2 sudu besar marjerin - panaskan (klu nk buh semua myk panas pon bleh)
2 sudu besar minyak masak - panaskan
garam
air
INTI
5 biji kentang - bleh juga dicampur
setangkai daun kari dan daun sup cincang halus
2 1/2 sudu besar serbuk kari bancuh dgn sedikit air
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
garam
gula - jika perlu
air
Cara-cara

1.Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). 2.Gaul rata guna sudu sbb panas.Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2.
3.Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.

Untuk buat inti -
1.kentang dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
2.Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut dan juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang air dan garam secukup rasa.
3. Rebus sehingga kentang empuk dan air kering. tutup api.taburkan daun sup.
Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai. Asingkan daun kari.

Psssttt//sapa yg nk wat inti ayam @ dgg proses nye sama jugak..klu nk ltk telur rebus pn blh.masa dh letak inti blh lh buh sekeping telur (yg dibelah 6 bahagian)...pastu klim cm biasa...

He3..hasil bg org yg xsabar cm cheFa...nak cepat siap,bkk api kuat..dh bergerutu karipap nye...

No comments:

Post a Comment