Saturday, July 16, 2011

Yam layer cheese cake


250 gm tepung optima
190 gm telur
80 ml air
1 sudu teh ovelet
1 sudu teh esen vanila
Pewarna purple
70 gm minyak masak

(B)
1 buku cheese philadelphia
                                           1/4 tin susu pekat
                                                      3 sudu teh pes keladi
                                                      Kelapa kering secukupnya utk hiasan

Cara2:
1. Masukkan telur n air dlm mixer..pukul sekejap dgn kelajuan tinggi
2. Bila dh kembang masukkan tepung sedikit2
3. Masukkan ovelet & pukul lg
4. Madukkan minyak smbil pukul smp gebu..
6. Masukkan pewarna purple
7. Masukkan dlm loyang..masak dlm oven dgn suhu 180c selama 40min(cucuk kt tgh,klu dh ok blh kuarkan walaupun lum smp masa)
SEJUKKAN
*******
1. Masukkan cheese,susu pekat & pes keladi dlm mixer..pukul smp cheese x berketul..
SEDIA UTK DIHIAS MENGIKUT KERATIVITI
2. Bahagikan kek pada 2@3 bahagian
3. Sapukan cheese
4. Lapiskan kek dan ulang proses 3.
5. Tabur kan kelapa kering dikeliling kek..

No comments:

Post a Comment