Friday, February 25, 2011

NASI LEMAK SINGAPURA

Assalam...
kol 11a.m. td si bujang2 cheFa dah sound "gembiranye hati bau nasi lemak ummi."
3 pot beras utk nasi lemak dh almost clear masa lunch td..

ni bahan2 utk nsi lemak singapura cheFa ari ni..

nasi lemak

3 pot beras-basuh n toskan (utk hidangan 5-7 org)
3 pot air
1/2 pot santan kotak
3-4 ulas bwg putih*
1inci halia*
3 ulas bwg merah*
1 sudu teh halba biji
2 helai daun pandan(klu x de blh gantikan dgn serai yg diketuk)
garam secukup rasa

cara2:
1.  masukkan sume bahan dlm periuk nasi elektrik (tenggekkan kt dapur gas dulu) masak smpai mendidih baru masukkan garam. biar terasa garamnye bru masukkan beras.
2.  kacau n tutup periuk smpai kering air.
3.  pindahkan ke rice cooker.takan api cam biasa.

sambal ikan bilis

kuantiti ikan bilis ikut suka ye...
goreng rangup n ketepikan..

minyak masak
6-8 sudu cili boh*
1 labu bwg besar*
2 ulas bwg putih*
belacan bakar dlm saiz ibu jari*
1 genggam ikan bilis mentah*  (*blend)
(ada org yg kan isi ikan kembung)
daun kari
asam keping 
gula n garam

cara2:

1.  tumis daun kari
2.  masukkan bahan yg dh blend.masak smp naik minyak
3.  masukkan asam keping,gula n garam(garam x perlu byk coz masin ikan bilis dah terasa)
4.  masak smpai pekat (coz cheFa n family suka sambal yg pekat)

cadangan lauk2 sampingan

1.  sayur:
karot fingers*
bunga kobis*
kcg buncis* (*kukus)

2.  ayam goreng berempah/ikan goreng

3.  rendang ayam/daging

4.  telur rebus/mata lembu

5.  timun

6. tauhu/tempe

7.  otak2


 

No comments:

Post a Comment