Friday, February 25, 2011

ROTI NAEZZ..

Bahan2
1 Kg tepung gandum
1 paket mauripan yis (11gram)
3/4 tin susu pekat mnis
2 mug air suam
1 cawan gula pasir
2 sd besor butter
garam secubit
few drop yellow colouring..
Cara:
Buat bancuhan yis dulu dalam mangkuk kecil (Campurkan 3 sudu bsar tpg gandum, 1 pket yis n 1sudu gula gan 3/4 cwn air suam gaul rata biar tp dia naik dlm 10 -15minit)
Dalam besen bsor masukkan tpung gandum, gula, butter garam n bancuhan yis td..
Air suam yg 2 mug td campurkan gan susu pekat n yellow colour kcau..
Step seterusnya bahan2 kering bersama air susu suam mcm org wat jemput2 sehingga rata..setelah siap diadun..letakkan 1/2 cawan minyak masak di atas
adunan roti..biar kan dlm stgh jam or 45 minit dia akan naik sekali ganda..
griskan loyang yg sesuai akak guna loyang empat segi 8"x8 tu leh dpt 4 loyang gan
butter..bila adunan dh naek bleh bulat2kan adunan mcm org buat fish ball n susun
dlm loyang rapat2...rehat kan adunan yg dibentuk td dlm 1/2 jam sbb dia akan naik
lg..hehe asik naek jer kan..baru lah di bakar dlm oven 200 dgree api atas bwah
selama 40 - 45 minit..bila dh msak atas dia warna kuning cntik kluarkan dr oven
n teruslah brush gan butter atas roti..selamat mencuba..

*ni resipi dr Chef Leha...cheFa tlg makan,komen n post kt blog ni...

*punye lh sdp..xdan nk amek pic,kitorang dh bedal dulu...
*masak dgn kasih sayang ni...hehehehe

No comments:

Post a Comment