Saturday, September 17, 2011

Daging Bakar & Air Asam

Salam pagi Ahad buat semua...pg2 ni tetiba teringat pulak daging bakar yg selalu abah cheFa buat time cuti2 bla ank cucu sume berkumpul kt kg..Yg cheFa tulis kt sni utk anggaran 1kg.

Bahan2:
1kg daging
1 sudu besar soda bikabonat
1 inci halia}
3 biji bawang merah}tumbuk lumat
Kunyit hidup sebesar ibu jari}
garam + gula secukup rasa

Cara2:
1. daging di potong setebal 1 inci (melintang ira) sebesar tapak tangan
2. Dah basuh bersih dan di tos, gaulkan dgn sume bahan. Perap kan semalaman atau sekurang2 nye
2-3 jam.
3. pastu blh bakar atas kuali leper/ oven/ dapur arang atau unggun api (klu dapur arang atau
unggun api sendengkan pengepit daging tu, biar kering air..bila dh betul2 jadi bara api
baru letak kt atas tungku.
4. Sesekali renjis2 kan minyak masak


Air Asam (untuk pencicah)

4 biji cili merah}
7 biji cili padi}
Belacan secukupnya}tumbuk halus
Garam dan sedikit gula}
Asam jawa sebesar ibu jari (perah air nye sja)
1 genggam daun kesum(mayang halus)
1 biji bawang besar dipotong bulat nipis2
2 sudu sos cili
1 sudu sos tomato

cara2:
1. Gaul semua bahan dengan sambal yang telah ditumbuk.
2. Tambahkan air masak sepaya cair sikit.

No comments:

Post a Comment