Cuaca panas2 tentu sedap pekena jelly kelapa ni kan...1 cawan x cukup nih..klu musim open house cam skrg ni mmg laku klu dihidangkan...nak buat bukan nye susah tp nk cari bekalan air kelapa tu yg payah...harga sebijik kelapa jer dh rm2-2.50!!!tp ada sorang kawan cheFa ni mmg wat bisnez jelly kelapa besar2an..pagi2 dia hantar tong plastik kosong kt kedai runcit.bila diaorg belah je kelapa,dia tadah..so dpt lh byk air kelapa (tp bkn air kelapa muda lh)hehehe...
Jom tgk apa bahan2 nya:
1/2 peket agar2
5 cawan gula(ikut selera masing2 ye)
28 cawan air kelapa
2-3 biji kelapa utk diambil isi nya
Cara2:
1.masak agar2 dgn air biasa dulu(agak2 paras air tu blh tenggelamkan agar2)
2. Bila dh larut masukkan gula..bila dah larut tapis.
3. Masukkan air kelapa. Masak smp didih.
4. Sediakan cawan2 dadih..
5. Kikis isi kelapa dan isikan dalam cawan2 dadih td.
6. Tuangkan agar2 yang telah mendidih td dalam cawan2 dadih.
7. Biarkan sejuk, masukkan dalam frezer..
Bila dh beku keluarkan sekejap pastu boleh lh makan...
No comments:
Post a Comment