Salam pagi Sabtu buat semua.. Dh berapa minggu cheFa buat LAKSA PENANG tp tak sempat nk masukkan dlm blog ni... Jom tgk apa bahan2 nye.. Tp b4 tat nk bg tau ye, sjak dok kt JB ni cheFa tgk byk sangat versi LAKSA PENANG smp PENING kepala..hahaha.. Ada yg letak hirisan nanas, ada yg letak serai..so pada cheFa tu sume x ORI..
Bahan2:
Sebungkus laksa kering (klu nk guna yang dh siap rebus yg jual kt kedai tu pn blh jugak)
Bahan A:
1kg ikan kembung } disiang n di rebus
2-3 ekor ikan sardin }(klu dpt beli yg fresh lg bagus)-disiang n di basuh bersih, pastu tu rebus dgn 6-8 kpg asam keping
Bahan B:
Segenggam cili kering -direbus sekejap }
5 biji cili padi(klu nk lebih pedas blh letak lebih) }
1 ibu jari belacan} blend
1 labu bawang besar}
5 ulas bawang merah}
Bahan C:
4 kuntum bunga kantan (asingkan bunga dan batang yg masih lembut)
5-6 keping asam keping
Segenggam daun kesum (petik yg muda jer, yg tua keras2 tu xyah ler)
*Garam serbuk perasa secukupnye.
Utk hiasan:
1labu bawang besar(hiris nipis)
1/2 biji timun
4 biji telur rebus(dibelah 2)
Beberapa biji cili padi
Sesikit daun selom(klu xde, salad pn blh)
Cara2:
1. Asingkan isi ikan dari tulangnya n bahagi pd 2 bahagian. (1 bahagia utk di tumbuk kasar2. 1 bahagian lg utk blend)
2. Masukkan dalam periuk yg besar.
3. Ambil tulang ikan dan batang bunga kantan yg lembut utk diblend
*TIP: utk mendapatkan kepekatan yg sesuai-blend tulang ikan n batang bunga kantan berulang kali sampai air yang kita top up masa blend tu jd jernih.tapis dan masukkan dlm periuk *
4. Blend sume bahan B. masukkan dalam periuk.
5. Masukkan kan bahan C. Rebus semua smp bunga kantan lembut. Perasakan secukupnya.
TIP: utk pastikan LAKSA PENANG ni cukup masamnya, asam keping yg digunakan utk rebus ikan tu jgn dibuang.. Masukkan semula dlm rebusan kuah tu.. Lg sedap klu nk makan esok, malam ni dh buat kuahnya.renehkan dgn api perlahan.
6. Laksa kering tu rendam semalaman baru direbus. * kena rajin2 picit laksa tu, jgn terlampau lembut nnt hancur.
7. Masukkan laksa dlm mamgkuk, tuangkan kuah dan hiasan dgn bahan hiasan.
Siap utk dimakan....
Psssttt..:klu kt kampung kitorang masukkan hirisan pucuk gajus..rasanya lemak2 berangin (mint)...
laksa peneng nie cik leha pun suka tp nk wat sndri agak pemalas sdikit..hehe..so bli jer kat pasar mlm
ReplyDelete