Sunday, April 10, 2011

Ayam Pandan SiamMai



Assalam...ari ni blk je umh trus terasa nk buat Ayam Pandan SiamMai ni...Hm..sinsing lengan baju trus buat...Al-myuskil nya...daun pndan dpn umh dh ilang 1 rumpan...sapa la yg amek tak bagi salam tu??xpe..halalkan aje..dh namanya pn dok apartment kn..ramai yg lalu lalang kt dpn ni main petik2 apa yg patut..(2 sbb xpernah smpat nk rasa hasil pokok mangga dpn umh ni)

bahan2:
-ayam (cheFa guna fillet)
- Daun pandan (secukupnya-cheFa amek dpn umh jer...dh merimbun tu)
1. Bwg merah
2. Bwg putih
3. Halia
4. Serbuk cili (atau cili api blend)
5. Serbuk ketumbar
6. Serbuk jintan manis
7. Serbuk jintan putih
8. Lengkuas
9. 1 sudu besar gula (atau boleh guna brown sugar)
10. Garam (secukup rasa)
11. Serbuk perasa
**sume sukatan anggar2 sendiri je ek**
Cara2:
1.Blender bahan 1 – 9 tp jangan lumat sangat. Biar kasar2 sikit-nnt bila mkn baru terasa
2. lumur pada ayam n perap selama 6 jam. Lagi lama lagi bagus..
3. Bungkus isi ayam td dgn daun pandan-buat cm balut ketupat palas..matikan hujung daun dgn lidi kecil.
4. Kukus ayam dalam 10-15 minit. (coz hubby cheFa suka yg betul2 masak,sapa yg suka a bit juicy x yah kukus)
5. Panaskan minyak dalam kuali. Pastikan minyak cukup untuk buat ayam terendam. Goreng sampai kekuningan..
* Makan dengan sos cili thai.
* ank2 cheFa ratah gitu je..mmg bercinta nk membalut,tp bla dah siap n licin dlm pinggan..hilang rasa penat..

2 comments:

  1. ambek isi ayam ja ka?
    serbukcili tue, cili kering bleh kn?

    ReplyDelete
  2. Zarul farhana:klu ada ank2 kecik ni baik pakai isi ayam jer coz bahaya klu ada tulang...klu cili kering blend pn sama gak..x kisah lh,apa2 yg ada kt umh tu blh modified..

    ReplyDelete